Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на фестивала "Евросоник- Нордеслаг" в Грьонинген- Питър Шмид разказва в "Евробокс"


На 11-ти януари се състоя официалната церемония по връчването на наградите "ЕВВА" за изгряващ млад европейски изпълнител. 10-те победители изпълниха синглите, които са ги направили известни в Европа през изминалата 2016-та година. Неизвестна беше единствено наградата "Public choice", която бе обявена в края на церемонията и тя отиде заслужено при младата британска певица Дуа Липа. Традиционно водещ на шоуто бе британският пианист, диригент на оркестър и телевизионен водещ Джулс Холанд. Попитах Питър Шмид защо точно Джулс Холанд е изборът на организаторите за домакин на шоуто за наградите "ЕВВА".

П.Ш. Според мен Джулс Холанд е най- добрият водещ в света, той е легендарен продуцент и смятам, че всеки изпълнител по света ще хареса неговото шоу и ще се радва да е част от шоуто на Джулс Холанд. Освен това Джулс е посланик на европейската музика, неговите  изпълнители също са  тук. Смятам, че той е перфектният домакин за европейските музикални награди- European Border Breakers Awards.

Ж.М. Хареса ли ви изборът на Дуа Липа за наградата на европейските слушатели "Public choice", тя бе отличена и с наградата „ЕВВА“ и заяви, че е горда от това признание, а фактът че е родена в Лондон и е с корени от Косово, я прави 100 процентова европейка.

П.Ш. Да, разбира се! На фестивала „Евросоник“ представяме 340 нови европейски изпълнители. Дуа Липа участва в „Евросоник“ миналата година, освен това имаше много голям успех в програмата „Обмен на таланти“ на  фестивалите, които правим, а и въобще имаше успех навсякъде. Така че тя спечели наградата „ЕВВА“ напълно заслужено и това е страхотно. Убеден съм, че е много важно да имаме колкото се може повече успешни изпълнители от всички европейски страни, това би било прекрасно, а Дуа Липа е  само един такъв пример за успешен изпълнител.

Ж. М. Току- що отмина церемонията по награждаването на 10-тте победители в наградите „ЕВВА“ за 2016-та година, какво е впечатлението ви от шоуто тази година, какво е усещането, което остави у вас.

П.Ш. Очаквахме да присъстват всичките десет победители, за съжаление един от победителите- Ера Истрефи, си счупи крака преди два дни, затова имахме девет победители, които бяха много щастливи да получат наградите си, признание  за първата им успешна международната реализация. Мисля, че шоуто беше много хубаво и то ще бъде излъчено в много страни в скоро време, засега 15 страни са потвърдили, че ще излъчат шоуто, това е страхотно, колкото по- голяма е аудиторията, която има възможност да види тези изключителни нови изпълнители, толкова по- добре!

Ж.М. Ежегодно фестивалът „Евросоник- Нордеслаг“ поставя на фокус музиката на една европейска страна. Тази година изборът падна на  Португалия, която присъства масирано в концертната програма на фестивала.

П.Ш. Всяка година ние поставяме на фокус една страна- участник  във фестивала „Евросоник- Нордеслаг“. Установихме, че Португалия има много големи таланти, през годините се убедихме, че от Португалия пристигат много интересни нови изпълнители и Португалското радио е много сериозен партньор, винаги излъчва много предавания с материали от „Евросоник“ в Портуталия. В страната има големи фестивали, които са част от програмата „ЕТТА“, така че ние се консултирахме с всички наши партньори в Португалия, получихме много предложения за участия на техни музиканти и решихме, че ще бъде добре да направим „Фокус върху Португалия“. А от Португалия ни отговориха- "Да"! И организираха всичко. Ние смятаме, че не всеки има възможността да се убеди колко изключителни музиканти има в Португалия и искахме да предоставим на хората възможността да видят всички тези невероятни музиканти от Португалия и колко са талантливи, затова и направихме тази година  фокус върху музиката на  Португалия.

Ж.М. Трудно ли се организира такова мащабно събитие каквото е фестивалът „Евросоник- Нордеслаг“, участват 340 изпълнители, на 27 сцени в града, много журналисти, много съпътстващи събития, пресконференции, работни срещи.

Не, в действителност е много приятно, правя го от 30 години, откакто съществува фестивалът, така че имам опит. Всъщност винаги е  удоволствие, тук в Грьонинген имаме прекрасна инфраструктура, имаме 30 много добре оборудвани сцени, на пешеходно разстояние, на тях представяме новите групи по възможно най- добър начин. Осигуряваме и най- добрите условия, за да могат медиите, радиото, бизнеса и аудиторията да получат най- голям обем информация за новите европейски таланти. Така че е истинско удоволствие да организирам това събитие!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени