Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Лилков: Парите от санирането се насочват към корпоративни вериги

Срещаме твърдата съпротива на ГЕРБ да се реши проблемът с лихвоточките

Вили Лилков
Снимка: Петър Георгиев

В последните дни на Народното събрание се вкарват Законът за концесиите и Законът за устройството на територията, вкарват се набързо сложни и сериозни закони, а законопроекти, които с няколко реда промени могат да решат проблемите на хиляди хора, не могат да бъдат разгледани. Това заяви в предаването "Преди всички" Вили Лилков от Реформаторския блок. Той призова всички народни представители, с изключение на тези от ГЕРБ, да подкрепят предложението законопроектът за лихвата за забавено плащане да се изтегли като първа точка в дневния ред на днешното извънредно заседание на парламента. В момента той е заложен като седма точка, което, по думите на Лилков, е абсолютна гавра.

Лилков посочи, че законопроектите за лихвоточките и за лихвата за просрочени плащания отлежават в парламента, след като са минали на първо четене, заради нежеланието и упоритостта на ГЕРБ да бъдат придвижени до окончателното им гласуване. Де факто се отхвърля възможността за разглеждане на тези два законопроекта, ГЕРБ е против законопроекта за лихвоточките, коментира Лилков.

55 хиляди семейства имаха възможност до края на ноември да заявят своите права, припомни Вили Лилков. Законопроектът урежда правото лихвоточките да бъдат наследявани, както и с тях за се заплащат такси и данъци.

В жилищния компсенсационен фонд би трябвало да постъпват пари от конфискуване на незаконно придобито имущество. В този фонд има нула лева, посочи още Вили Лилков:

Това означава, че държавата изобщо не е било коректна към тези хора. И когато се дава и най-малката възможност в последните дни на това Народно събрание да решим проблема на тези хора, срещаме твърдото нежелание на ГЕРБ.

Запитан защо от излишъка в държавния бюджет не се отделят средства за разплащане с правоимащите, Вили Лилков отбеляза:

Защото тези пари за санирането се насочват към корпоративните вериги, от които се очаква да осигурят гласоподаватели на ГЕРБ за тези избори.

Интервюто на Таня Милушева с Вили Лилков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени