Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прозрачност без граници": Най-силно засегнатият сектор от корупцията в България е съдебната система

Калин Славов: Политическите партии да предприемат мерки, които да подобрят начина на управление, за да остане по-малко място за корупция

| обновено на 25.01.17 в 18:10

Българското представителство на Асоциацията "Прозрачност без граници" представя днес резултатите от международния индекс за възприятие на корупцията за миналата година. Подробности от изследването се оповестяват в деня, в който се очаква Европейската комисия да публикува оценката си за реформите в областта на правосъдието у нас. 

Най-силно засегнатият сектор от корупцията в България е съдебната система, следвана непосредствено от законодателната власт. Сравнението с предишни издания на Барометъра показва негативна тенденция в оценката. В продължение на няколко поредни изследвания съдебната система отбелязва стойности, които свидетелстват за изключително сериозен проблем. Данните са оповестени от българското представителство на международната организация "Трансперънси интернешънъл" часове преди целият доклад да бъде представен публично. Най-често българите дават подкуп на лекари и пътни полицаи. Едва 19 процента от далите подкуп биха подали сигнал за корупция, констатира изследването. 

Информационните агенции вече разпространиха заключение на "Трансперънси интернешънъл", че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава. В доклада на организацията се казва, че популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи.

Председателят на "Трансперънси" Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция. "Трансперънси" поставя на първо място в класацията като най-малко корумпирани Дания и Нова Зеландия. Сомалия е на дъното на класацията.

България е на 75-о място по корумпираност сред 176 страни.  
България изостава с шест позиции спрямо предходната година. Страната ни се представя по-лошо спрямо повечето ни съседки на Балканите, отчете Ваня Нушева от "Трансперънс интернешънъл":
Стойността на индекса на България е по-ниска от общата стойност, включително държави като Албания, Косово отбелязват едно позитивно движение.

От страните в ЕС е на последно място, отбеляза в "Преди всички" Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". Не можем да говорим дори за движение. В медицината това е правата линия на смъртта, няма живот при пациента.

Няма политическа воля за приемане на съответното законодателство, а съдебната власт - ВСС генерира скандал след скандал. Анализаторите казват, че сме извървели екстензивния път за развитие – формалното приемане на законодателство в посока на наказателни мерки. Само с наказателна репресия проблемът с корупцията не може да бъде решен. Първите страни в класацията са модел за почтено и отчетно управление. Ако продължаваме да вървим само в посока на борбата с корупцията, винаги ще сме в положение на догонващи. Ще хвърлим ръкавица на политическите партии, като ги призовем да предприемат конкретни мерки, които да подобрят начина на управление така, че да остане по-малко място за корупция, добави Славов.

Още детайли по темата чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени