Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ники Хейли е утвърдена от американския Конгрес за посланик на САЩ в ООН

| обновено на 25.01.17 в 08:13
Ники Хейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът на американския Конгрес утвърди с голямо мнозинство номинираната от президента Доналд Тръмп за посланик на САЩ в ООН Ники Хейли. 45-годишната Хейли е дъщеря на индийски имигранти, губернатор на щата Южна Каролина. Тя получи подкрепата на 96 сенатори, само четирима гласуваха против нея. Хейли ще е и член на екипа от президентски съветници по националната сигурност. Тя ще е една от малкото жени и представители на малцинствата в правителството на Тръмп, отбелязва ДПА.  


Междувременно Доналд Тръмп подписа укази за възобновяване на два проекта за петролопроводи, спрени от предшественика му Барак Обама заради масови протести. Това са Кийстоун Екс Ел, който трябва да доставя суров петрол от Канада до американските рафинерии в Мексиканския залив, и петролопроводът, който трябва да пресече територията на Северна Дакота. По отношение на Кийстоун, Тръмп каза, че предстои предоговаряне на проекта. Ще се проучи възможността за построяване и на другия петролопровод, предизвикал протести на индианците в Северна Дакота. Те твърдят, че има риск от замърсяване на водите и разрушаване на свещени за тях артефакти по пътя на тръбата.

Американският президент Доналд Тръмп се готви да подпише укази за построяването на стена по границата с Мексико, за временна забрана на влизането на бежанци в САЩ и за спиране на визите за граждани на Сирия и още шест страни от Близкия изток и Африка, съобщиха американски медии.
Самият Тръмп написа в Туитър, че предстои Голям ден за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, като посочва, че стената ще бъде построена. Така новият президент възнамерява да изпълни едно от основните си предизборни обещания. "Ню Йорк таймс" прогнозира, че тази седмица Тръмп ще се заеме и с нелегалната имиграция, като забрани приема на бежанци от Сирия и други страни с мюсюлманско население, в които има склонност към тероризъм.  

Новите укази на Тръмп доведоха до нови рекордно високи стойности на Уолстрийт вчера. Най-силен ръст са отбелязали акциите на производителите на материали, коментира "Инвестор.бг".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна