Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парк "Аязмото" пред обновление с евросредства

парк "Аязмото"
Снимка: БГНЕС

Как трябва да изглежда старозагорският парк "Аязмото" след финализирането на проекта за неговото обновление с евросредства? Според градоначалника на Стара Загора Живко Тодоров новият план за благоустройството на парка вече не подлежи на промени.

Архитект Иван Иванов, председател на Съюза на архитектите в Стара Загора, обясни за "Хоризонт", че се предвижда цялостна подмяна на амортизирани плочници, водни площи и каскади. За първи път ще се направи пълна паспортизация на всички дървесни видове в парка.

Алейната мрежа се запазва. Проектът предвижда изграждането на нови спортни площадки и атракционни влакчета.

Архитект Петър Влахов изрази определени резерви относно частта на плана за обновяване на историческата част на парка, която е и неговото ядро, заради идеята да се направят спортни площадки. Противоречиви реакции буди и намерението за изграждане на велоалеи в парка заради пренасянето на конфликта велосипедисти-пешеходци в парковата зона.

Регионалната колегия на Камарата на архитектите няма оповестено единно становище по проекта за реновиране на парка. Архитектите коментираха, че голям дефект на Закона за обществените поръчки е критерият "най-ниска цена".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна