Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева
Тереза Мей предложи снощи да помогне на президента Тръмп да предотврати "затъмняването" на Запада от Китай, призовавайки го да не бяга от "задължението" да води света, пише The Times. В изказване на среща на Републиканската партия във Филаделфия, британският премиер обеща да помогне и за ограничаване на  "злото влияние" на Иран в Близкия изток и да направи повече в защита на съюзниците като Израел. Мей също така призна, че е време за ангажиране с Русия за намиране на мир в Сирия.

Решението на гръцкия съд срещу екстрадицията на осем турски военни е централна тема на турския печат днес. "Преврат от съседката", пише в. "Поста" по повод отказа на гръцкия Върховен касационен съд за екстрадиция на избягалите ден след опита за преврат на 15 юли. Вестникът твърди, че гръцкият премиер Алексис Ципрас бил дал обещание на турския президент. Според "Йени бирлик" военните предали чрез адвокатите си на гръцките власти, че искат да останат в Гърция и ще служат на тази страна, стига да не бъдат екстрадирани. "Съседката стана щит на осем изменници превратаджии", коментира "Сабах".

До пет години се очаква в Русия да бъде изградена единна база данни от криминалната статистика, пише "Ведомости". Предвижда се тя да осигури независим мониторинг върху дейността на правоохранителните органи, за което бюджетът ще плати най-малко 151 милиона долара. Очаква се гражданите да подават сигнали за престъпления в електронен вид и щом получат номера на заявлението да проследяват онлайн хода на делото чак до съдебното решение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна