Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Иван Стойнев: "Музикаутор" поставя БНР и слушателите му в по-слаба позиция

Снимка: Ивайло Михайлов

Адвокат Иван Стойнев, който е и преподавател по Европейско и конкурентно право, заяви, че от "Музикаутор" неправомерно са прекратили безсрочен договор, какъвто са имали с БНР за излъчване на музика с авторски права.

Нищо не обосновава необходимостта от прекратяването му, освен да бъдат поставени БНР и неговите слушатели в по-слаба позиция, за да приемат едностранно наложените цени от страна на "Музикаутор", заяви Стойнев. 

В края на миналата година дружеството за управление на авторски права "Музикаутор" реши едностранно да прекрати договора с Радиото след отказа на обществената медия да плаща поисканото трикратно увеличение на средствата за авторски права на музикални произведения. Основният мотив на БНР беше, че бюджетната субсидия за 2017 година не е увеличена и че искането на организацията не се основава на икономическа логика. Оттогава в ефира на Радиото звучи класическа музика, джаз, автентичен фолклор, чиито права са погасени по давност, и музика, правата на която са предоставени на Радиото от нейните автори.

Иван Стойнев подчерта, че вредите за Радиото са имуществени и неимуществени от спирането на музиката. Той обясни:

Делото, което заведе БНР в Софийския градски съд, е за търсене на имуществени и неимуществени вреди вследствие на антиконкурентно поведение на "Музикаутор" и в частност на злоупотреба с господстващо поведение, което то има на пазара на предоставянето на лицензи за излъчване по безжичен път на музика от България и Европа. Тази злоупотреба с господстващо положение ние позиционираме не само в рамките на българския пазар и на нарушение на българския Закон за защита на конкуренцията, а и в контекста на правото на ЕС дотолкова, доколкото действията на "Музикаутор" представляват нарушение на правилата на конкуренцията. От много години правото на ЕС, практиката на съда и на Европейската комисия е еднозначна в това отношение – независимо от факта, че се касае за права за интелектуална собственост, които предоставят една по-висока гаранция на техните носители. Това обаче не означава, че тези права могат да бъдат използвани, за да се извлича неправомерна облага вследствие на силното положение, което те имат на пазара. 

Интервюто с Иван Стойнев можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна