Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Скатов се отправя към Лхотце

Първата българска еко-експедиция до връх Лхотце (8516 м, на границата между Тибет и Непал) е под въпрос, каза пред организаторът Атанас Скатов. От всички кандидати той е избрал трима души - жена на 32-години и 60-годишен мъж, както и IT-специалист, който ще предава видео- и снимков материал от Базовия лагер. Екипът е подготвен и физически, и психически, убеден е Скатов.

Какви са целите? Това ще бъде първата в света еко-експедиция, чиито участници няма да ядат месо. Освен това, при успех, Скатов ще бъде първият веган, изкачил този връх, а ще имаме и първа българка, достигнала до Лхотце.

Защо без месо? Експедицията е част от проекта на Скатов за изкачване на 14-те най-високи върха на планетата изцяло с растителна храна. До момента той е изкачил осемхилядниците Макалу, Анапурна, Манаслу и Еверест. Целта му е да привлече вниманието на хората към научно доказаните факти, че не само може да се живее нормално, но дори да се правят високи спортни постижения, без консумацията на храни от животински произход (за които е научно доказано, че влияят негативно върху околната среда).

Вече доказах, че мога да изкачвам осемхилядници, че мога да сбъдвам мечтите си, сега искам да помогна на други българи, които са се трудили и го заслужават също, казва сливналията. За да замине експедицията, е нужно да бъдат събрани 50 000 долара до края на март.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна