Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Кадик: На България са необходими реформи, а не продължаващо падане към дъното

Брекзит е като шамар в лицето на спящата красавица ЕС, казва ръководителят на българския офис на фондация "Фридрих Науман"

Даниел Кадик
Снимка: БГНЕС
Българите принципно са достатъчно ядосани, но недостатъчно, за да излязат на улиците. Това заяви в предаването "Неделя 150" Даниел Кадик, ръководител на софийското бюро на фондация "Фридрих Науман" в интервю, посветено на българските политически промени и европейските политически предизвикателства. Българите имат много за какво да бъдат гневни и ядосани и се надявам, че възоснова на това те ще стигнат до своите заключения - от една страна с оглед на следващите избори, а също и с оглед на активността на гражданското общество вече след изборите, допълни Даниел Кадик, според когото Бойко Борисов отново оставя страната в много тежко положение и оставя в ръцете на служебното правителство да се опита да оправи нещата:

Това беше едно правителство без мнозинство в парламента. И не само, че нямаше стабилно парламентарно мнозинство, но успя да загуби и голяма част от своите партньори в управлението. Положителните икономически резултати не се дължат на правителството, те се случват въпреки правителството, защото хората и фирмите в България са тези, които фактически печелят доходи и по този начин подобряват икономическото благосъстояние. Попитайте вашите слушатели коя е основната реформа, която правителството успя да доведе до край. Те се провалиха с основния проект, който трябваше да изпълнят и това беше реформата на съдебната система. Не можаха да проведат реформа и в сферата на борбата с корупцията. Провалиха се със свиването на бюрокрацията в страната.

В анализ на поредния, десети по ред мониторингов доклад на Европейската комисия за България Даниел Кадик изтъкна:

От една страна комисията казва, че има политическа воля, но от друга казва: „В същото време нищо не е случило“. Тогава аз питам - след като има политическа воля защо нищо не се е случило? Това наистина е десетият мониторингов доклад и действително не са регистрирани никакви значителни подобрения през тези 10 години. Това са 10 години, през които трябва да отбележим, че предимно г-н Борисов беше на власт. Това разбира се не означава, че г-н Орешарски е бил много добър премиер, защото той също не предприе абсолютно нищо, за да промени статуквото. Затова мога да кажа, че няма политическа воля, тъй като опазването на статуквото е свързано с твърде много възможности, които то дава. Очевидно няма толкова голяма потребност от промяна, след като липсва и натиск от страна на Европейския съюз в посока на такава промяна при положение, че европейските средства продължават да влизат в България и България продължава да има глас в Европейския съюз.

На въпрос защо българските политици предпочитат властта като самоцел за сметка на реформите Даниел Кадик отговори:

Защото властта е пари! Защото в България властта е влияние върху структури и пари. Освен това в България виждаме една система, в която степента на отчетност и на прозрачност е изключително ниска. Малко по-рано от мониторинговия доклад беше публикуван и доклада на „Прозрачност без граници“. И двата доклада показват, че според мнението на българските граждани и на експерти България се възприема като най-корумпираната страна в Европейския съюз. По този показател България продължава да се движи надолу и вече приближава средната стойност за света, което никак не е добре. Ако хората действително искат да видят промени, то явно темпът, с който се извършват тези промени не е толкова осезаем и те да го усетят.

А отговорът на въпроса „Защо отнема толкова дълго време да се направят реформи в България?“ е много лесен. Първата причина - това са институциите и по-точно фактът, че както институциите, така и хората, които работят в тях са загрижени предимно за самосъхранението си и нямат абсолютно никакъв интерес да се извършват промени, защото в крайна сметка при ниските заплати, които се получават, те пък имат други придобивки. Втората причина е, че промяната изисква време и това време е необходимо преди всичко за да бъде променен манталитетът и начинът на мислене - от една страна в българската администрация, от друга страна и у самите хора и политиците. За да се стигне до промяна на манталитета е необходимо да има план. И това е третата причина, поради която не се случват нещата. И така - няма план, не се извършват никакви промени, а съответно хората са крайно недоволни и започват да очакват някой отнякъде да се появи и да промени всичко. Това е една много опасна тенденция, която се наблюдава не само тук, но и в други страни в Европа.

Борисов каза, че ще проведе реформи в страната. Каза още, че ще се бори с корупцията и организираната престъпност. Това случи ли се?! Смятам, че г-н Борисов вече не може да се надява да получи достатъчно доверие, за да има претенции към премиерския пост. Но в крайна сметка мен не ме интересува кой е на власт. Онова, което е важно е най-сетне нещо в страната да се промени, да се осъществят някакви реформи. Това са реформи, които хората искат отдавна, защото ги заслужават. И ако нещо ще се променя, то трябва да е към по-добро, а не да продължава с това падане към дъното.

Запитан за обвързаността между новите очаквания на хората, промяната на политическия елит и новите политически формации, които не се обединяват около идеология и споделени ценности, а около лидер или около конкретна реформа, Даниел Кадик подчерта:

Не мога да си представя тези олигархически партии, които продават лекарства и бензин на ниски цени, да променят статуквото. По-скоро те ще го циментират. Това е така, защото чисто популистки от една страна те прокламират реформи и промени, които нямат никакво намерение да направят.

Хайде да видим цифрите след изборите като излязат и после ще си говорим! Защото „Да, България!“ в момента имат 0,7% . Въпросът е могат ли те да играят някаква роля в момента. Аз мисля, че това е възможно, защото хората са разочаровани от политическото статукво и виждат някаква надежда в тази партия. Наистина има една водеща фигура, има лидер в партията, но има и нещо, което тази водеща фигура олицетворява. Виждам много хора, които тръгват към тази партия, защото виждат там нещо - надежда за промяна на политическата система и то не само по линия на реформата на съдебната власт.

Относно новоназначеното служебно правителство Даниел Кадик заяви, че времето до предсрочните избори е прекалено кратко, за да се реализират каквито и да било реформи:

Аз изключително много харесвам английското понятие за този вид правителство, което в буквален превод е правителство, което се грижи нещата да не се разпаднат до следващите избори.

В коментар на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че очаква Европейският съюз да продължи да се разпада след Брекзит, Даниел Кадик поясни:.


Това са все неща, които наливат вода в мелницата на хора като Льо Пен, като Герт Вилдерс, като германските националисти, като българските дори, които ни убеждават, че за да успеем да постигнем нещо, на всяка цена трябва да се разделим. Това е нещо, което никога не се е случвало, а напротив - успехи са постигани, когато хората са действали заедно. Мисля, че всички тези хора, които подобно на г-н Тръмп тръбят, че изолацията е нещо много хубаво, че митата трябва да се повишават, трябва просто да си погледнат смартфоните и откъде идват тези смартфони. Защото ако се случи това, което искат националистите, т.е. един много по-затегнат граничен контрол и по-високи мита, то това ще доведе до намаляване на търговията и намаляване на просперитета. Следователно те ще ни въвлекат в същите тежки проблеми, които твърдят, че фактически решават. Много се надявам, че г-н Тръмп не е прав в това, което казва за Брекзит и за последващото разпадане на Европейския съюз. По-скоро се надявам това да подейства като шамар в лицето на тази спяща красавица, каквато представлява Европейския съюз в момента, защото очевидно разбудена с целувка не се получи.

Цялото интервю с Даниел Кадик слушайте в звукаовия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени