Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Зеленогроски: Абсолютно съм спокоен за министрите от РБ и т.нар. ревизия

Димитър Главчев: ГЕРБ, за разлика от БСП, няма политическа фигура в служебния кабинет

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

Политиката не е това, което беше. И в Европа и в България тя е търсене на това, което ни сближава, а не което ни разграничава и България задълго ще се управлява от коалиционни управления. Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на Реформаторския блок. След вчерашния конгрес на формацията той коментира:

Идеята, че някой ще удря по масата и ще казва: „Следвайте ме!“ не е много въодушевяваща за десния избирател и за хората, които се занимават с политика. Така че ние сме заедно, продължаваме заедно, държим вратата отворена за всички, дори за тези, които ни напуснаха. Защото фрагментирането на дясното е голям проблем.

До момента не съм наясно проектът „Да, България“ дали е десен, ляв или центристки. Ако те се дефинират като десни, след като прочетем техния устав и програмна декларация бихме искали да си партнираме, ако са вдясно-център.

За трети път след отделянето на ДСБ от СДС, след разпада на Синята коалиция се направи опит да бъде унищожен и Реформаторския блок, но в момента РБ е най-големият десен проект, каза още Найден Зеленогорски:  

Десните са като едно малко дете, което питаш: Кого обичаш повече - мама или тати? А то иска да обича и мама, и тати. За съжаление обаче ние вечно се разделяме, вечно намираме поводи за това и бих казал, че доста хора трябва да преглътнат личното си его.

Хареса ми метафората за родителите. По-скоро сърдитото дете трябва да разбере кои са майка му и баща му, защото много често се сменят и то може би трудно се ориентира, пошегува се Димитър Главчев от ГЕРБ. Запитан за новия служебен кабинет той отбеляза:

Димитър ГлавчевСъставът на служебното правителство е поне на пръв поглед успешен опит на президента Радев да се еманципира от БСП, но не е лошо да видим, че там имаме ярък представител на ИБ на БСП, каквато е Деница Златева като вицепремиер, т.е. фигурата на заместник-командира по политическата част, г-н Радев много дорбе ще ме разбере, е много ярко изразена. Политически фигури от ГЕРБ няма.

Относно заявката за ревизия на служебните министри по отделните министерства Найден Зеленогорски прогнозира:

Нямам основание да смятам, че министрите на РБ са действали против интересите на държавата, правили са закононарушения или са взимали решения против интересите на страната. Аз съм абсолютно спокоен относно т.нар. ревизия.

Димитър Главчев добави, че за ревизиите си има компетентни органи, които работят перманентно.

За втори път ГЕРБ излиза като водеща партия, след като е подала оставка. Такова нещо не се е случвало в най-новата история, заяви още Главчев и изрази надежда РБ да се обедини, защото той е най-естественият партньор на ГЕРБ, ако изборният резултат е недостатъчен за самостоятелно управление.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени