Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Омразата е липса на фантазия" – литературна вечер

Снимка: Весела Владкова
"Омразата е липса на фантазия" – този цитат на Греъм Грийн е послужил на авторите на интригуваща литературна вечер днес от 18.30 ч. в Софийската синагога. Грегорий фон Лейтис и Михаел Лар ще четат текстове и стихотворения, писани от затворници в концентрационен лагер в нацистка Германия. Преводът на български език е поверен на ученици от софийски гимназии с преподаване на немски език, което само по себе си подсказва, че авторите на литературната вечер искат не само да напомнят за миналото, но и да се обърнат към днешния ден, наситен с речта на омразата, и дори да хвърлят поглед в бъдещето, обръщайки се към младата публика.

Аз съм малък куфар от Франкфурт на Майн

и търся господаря си – къде е той, кой знай?

С жълта звезда на ревера, той беше стар и сляп

и стискаше ме здраво, като че дете му бях.

Илзе Вебер пише тези стихове в концентрационния лагер Терезиен. А Грегорий фон Лейтис и Михаел Лар попадат на тях почти случайно – в Ню Йорк, където оцелели след войната и наследници на загинали в лагерите на смъртта намират свой нов дом. Театралът Фон Лейтис и философът Лар започват да събират произведенията през 80-те години, но идеята за литературните вечери се ражда след атентата срещу редакцията на "Шарли Ебдо", разказва Михаел Лар.

В очите на Грегорий фон Лейтис изкуството е онова универсално средство, което може и трябва да предаде на младите хора способността да различават доброто от злото, да градят ценностната си система. Не само портфейлът е важен, трябва ни и храна за душата, казва Фон Лейтис, роден по време на войната, представител на поколението на студентските протести през 68-а и участвал активно в осмислянето на нацисткото минало на Германия.


В звуковия файл можете да чуете репортаж на Весела Владкова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени