Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правна "дупка" не позволява на държавата да финансира културните събития на Пловдив като ЕСК

| обновено на 01.02.17 в 14:49

При подготовката на Бюджет 2017 в Министерството на финансите бяха открити несъответствия между ангажиментите на държавата и Община Пловдив за подготовката и провеждането на проявите за Европейската столица на културата. Не бе открито правното основание, въз основа на което държавата да финансира културни събития за ЕСК, обясни бившият депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която бе председател на бюджетната парламентарна комисия.

От общия бюджет на ЕСК, който е в размер на около 36 милиона лева, 20 млн. лв. се осигуряват от държавата за събития, а останалите 16 млн. – от общината, която финансира инфраструктурни проекти. При разглеждането на Бюджета за 2017 г. обаче се оказало, че Законът за публичните финанси не дава право на държавата да финансира събития, а само капиталови разходи.  

Има два начина да се реши несъответствието, коментира Менда Стоянова. Единият е да се смени това кой какво финансира, а другият – събитията да се финансират чрез фонд "Култура" към Министерството на културата.

Менда Стоянова обясни, че се е срещнала няколко пъти с бившия културен министър Вежди Рашидов, за да подготвят текстове за наредбата, с която да се пренасочат събития по апликационната форма от държавата към общината. Времето обаче не ни стигна да свършим работата докрай. Вероятно тя няма да е приоритет и за служебното правителство и трябва да се чака следващият редовен кабинет да реши този проблем, коментира Менда Стоянова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна