Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Атанасова: ЦИК можеше да се обърне към 43-тото НС, ако е трябвало да се промени Изборният кодекс

ГЕРБ първи подадоха документи в ЦИК за участие в изборите

| обновено на 02.02.17 в 12:11

Централната избирателна комисия  започна да приема документи за регистрация за участие в парламентарните избори. Първи документите си подадоха от ГЕРБ.

Без забележка са били приети документите на ГЕРБ. Събрали са близо над 27 000 подписа, но са внесени регламентираните 9 999. Засега от партията на Борисов не обявиха нищо конкретно по предизборната програма. ГЕРБ имат шестима представители в Централната избирателна комисия.

Десислава Атанасова от партията коментира последиците от вчерашното решение на ВАС, който разпореди на ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване в цялата страна. Според Атанасова ЦИК е трябвало да се обърне към 43-ия парламент, преди да бъде разпуснат, ако е трябвало да има промени в Изборния кодекс:

От 13-и ноември, когато стана ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори, беше очевидно, че трябва да се организира провеждането на предсрочните избори. Имаше достатъчно време. В рамките на тези няколко месеца можеше да се организират и обществените поръчки за доставката на машините - така, както е записано в закона.

Атанасова посочи, че не е време за оставки в ЦИК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна