Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на отбраната обвини Русия, че се стреми да отслаби НАТО

Майкъл Фалън изброи конкретно като руски мишени България, Черна гора, Съединените щати, Франция, Германия и Холандия

| обновено на 03.02.17 в 18:20
Майкъл Фалън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на отбраната сър Майкъл Фалън предупреди, че Русия си служи с кибернападения, за да отслаби НАТО, да дестабилизира инфраструктурата и да манипулира демократични институции на Запад.

Говорейки в шотландския университет "Сейнт Андрюз" Майкъл Фалън каза, че е ясно, че Русия става все по-войнствена в действията си към Запада, както в чисто физическия смисъл на думата чрез демонстрация на военна сила, така и в дигиталното пространство. Британският министър на отбраната изтъкна, че Москва използва дезинформацията като мощно оръжие, за да разшири влиянието си, да дестабилизира западните правителства и да остлаби НАТО. Той спомена конкретно нападенията срещу френската медийна група "Ти Ви 5 Монд", долната камара на германския парламент и различни холандски институции.

Той се въздържа от по-категорична оценка за последните американски избори, като спомена само, че има съмнения за хакерски атаки срещу двете основни американски партии.

Сред руските цели той посочи и България, цитирайки бившия български президент Росен Плевнелиев за кибератаката през октомври миналата година, че това е била най-интензивната и най-сериозната акция по рода си в Югоизточна Европа.

Майкъл Фалън смята, че Кремъл определено подлага на изпитание устойчивостта на НАТО. В наш интерес и в интерес на цяла Европа е да поддържаме НАТО силен и да разколебаем Русия от поетия от нея курс, изтъкна британският министър на отбраната. Той подкрепи призива на президента Доналд Тръмп към всички страни-членки на НАТО да се придържат към ангажимента да заделят поне 2 процента от брутния вътрешен продукт за целите на отбраната.

Междувременно нов доклад предупреждава депутатите, че липсата на добри кадри и хаотичното боравене с лични данни подкопава доверието в британското правителство да съумее да защити собствената си инфраструктура и икономика от кибернападения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени