Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: Тестваните в България машини за гласуване крият рискове

Те използват стар софтуер, който не се поддържа на глобално ниво

Вени Марковски
Снимка: БГНЕС

Тестваните на предишни избори в определени секции машини за гласуване не са били проверявани по отношение на сигурността и ползват стар софтуер, който вече не се поддържа глобално, т.е. рисковете са много големи. За това предупреди в интервю за предаването "Хоризонт до обед" създателят на българското Интернет общество Вени Марковски, който от години живее в САЩ и се занимава с киберсигурност. Той даде пример с Холандия, където се отказват от машинното броене и се връщат към хартията, защото смятат, че има рискове:

Ако няколко държави казват: "Има рискове, трябва да се върнем към старото", може би България се е опитала да направи нещо, с което хем сме подранили, хем закъснели едновременно.

Трябва да се прави разлика с електронното гласуване и тъй като се смесват различни информации хората ще се наплашат отсега и резултатът ще бъде пагубен за електронното дистанционно гласуване, което предстои да се въведе, смята още Марковски.

Доналд Тръмп е най-нетрадиционният президент, избиран някога в Америка. Той бе избран въпреки републиканците, а не благодарение на тях. Това е и кабинетът, в който има най-много милиардери, отбеляза специалистът в анализ на първите стъпки на новия американски президент. Според Марковски, в Америка се наблюдават интересни феномени, сред които противници на определени министерства сега да са министри в тях – например министрите на околната среда и на енергетиката.

Страх от диктатура няма, защото съдебната система е независима, а съдиите не се сменят от президента, те биват утвърждавани от Сената след сериозно обсъждане, посочи още Марковски след последните укази на Доналд Тръмп. Независимите медии в САЩ регистрират голям приток от нови абонати, отбеляза още Вени Марковски.

Относно създаването на "Тръмп общество" в България Марковски заяви, че новината е излязла на първа страница на "Ню Йорк Таймс", но без да се спомене, че сред присъстващите е бил и последният шеф на политическата полиция у нас преди 10 ноември, т.е. въпреки професионализма си американските медии не могат да вникнат в някои важни детайли. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна