Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Решението за спиране на указа ми ще бъде отменено

| обновено на 04.02.17 в 18:36
Указът на Доналд Тръмп предизвика протести не само в САЩ, но и в Европа, Азия, Африка и Австралия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент на САЩ съобщи, че отменя временната визова забрана и разрешава на всички пътници с валидни визи да влизат в страната. Решението е взето, след като съдията Джеймс Робарт блокира указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ за 90 дни в САЩ да бъдат допускани граждани на седем държави - Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. От своя страна министерството на вътрешната сигурност обяви, че ще възобнови проверките на пристигащите в Съединените щати в съответствие със стандартната политика и процедури.

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува съдебното решение за спиране на действието на указа. Мнението на този т.нар. съдия, което по същество отнема прилагането на правото от страната ни, е нелепо и ще бъде отменено, посочи Тръмп в "Туитър". По-рано в седмичното си обръщения към нацията Тръмп защити указа си. Подписах указ, за да помогна да държим терористите извън страната ни. Указът установява процес за разработването на нови проверки и механизми, които да гарантират, че тези, които идват в Америка, обичат и подкрепят народа ни, че имат добри намерения, посочи Тръмп.

Федералният съдия Джеймс Робарт спря изпълнението на заповедта, като спирането ще важи, докато съдията се запознае с жалбата на властите в щата Вашингтон, които твърдят, че ограничаването на пътуванията ощетява щатските университети. Съдията обясни, че забраната противоречи на конституцията. Смятам, че съдът трябва и ще реши в полза на временната ограничителна заповед на указа, каза Робарт в съдебната зала в Сиатъл. Детайлите по решението на щата Вашингтон не са ясни, но те са валидни за цялата страна. Асошиейтед прес съобщава, че съдията е уважил молбата на адвокати, които са го помолили да преустанови действията по ключови положения от декрета на президента Тръмп.

По-рано главният прокурор на щата Боб Фъргюсън каза, че указът противоречи на Конституцията, защото дискриминира на религиозна основа. Това очевидно е историческо решение, важно за върховенството на закона, за хората в щата и за хората в цялата страна! Казах вече: в съдебната зала печели не най-гръмогласният, а Конституцията. Фъргюсън съобщи, че хора от засегнатите страни вече могат да кандидатстват за влизане в страната.

Блокирането на визи от страни с предимно мюсюлманско население и спирането на програмата за прием на бежанци в САЩ са противоконституционни, смята Наура Алмасри от неправителствената организация „Сирийски форум“:

Това е напълно нечестно и също така нереалистично. Не може да се спират бежанците да идват в Съединените щати. Аз бях сред протестиращите хора срещу тази забрана. На протеста имаше хора от всички цветове и религии. Ние представлявахме истинската Америка! Заповедта, подписана от президента, е неамериканска.


Алмасри
изтъкна, че получаването на виза отнема на бежанците между 18 и 24 месеца. Това не е просто като да вземеш самолета и да дойдеш в Америка. Процесът по получаване на виза е изключително труден. Хората, които подкрепят забраната на Тръмп си нямат и идея за какво става дума.

Забраната оказва сериозно влияние върху живота на обикновените хора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!