Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови критики от страна на Тръмп по адрес на съдебната система

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп поднови острите си критики към съдебната система, след като федерален апелативен съд отказа да разреши действието на наложените от Белия дом рестрикции за пътуване. С указ в края на януари президентът въведе временна забрана за влизане в страната на граждани от седем държави с предимно мюсюлманско население. Указът му бе атакуван и бе временно отменен на две съдебни инстанции.

След двете последователни решения срещу новата администрация на Белия дом Тръмп обяви в туитър, че докато отмяната на рестрикциите е в сила, граничните власти ще подлагат пътуващите на много внимателни проверки. Той каза още, че съдът затруднява работата и ако нещо се случи, виновен ще е съдията, отказал молбата за премахване на забраната върху указа му.

От Белия дом смятат, че рестрикциите са необходими в името на сигурността. В същото време Министерството на правосъдието е на мнение, че решенията за пауза в действието на рестрикциите подкопават правомощията на държавния глава да определя кой да влиза и кой да остава в страната.

Делата срещу забраната на Тръмп започнаха от щатите Вашингтон и Минесота с мотива, че президентът няма конституционно право да налага толкова всеобхватна забрана.

Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че администрацията изпълнява нареждането на съда. Така, докато върви съдебният процес, който има вероятност да стигне до Конституционния съд, в САЩ се допуска влизането на хора от засегнатите държави с валидни визи и такива, получили бежански статут.

Ново решение по казуса се очаква тази седмица, след като органите се запознаят с повече аргументи.

Доналд Тръмп ще се срещне с лидерите на останалите страни от НАТО през май, съобщи Белият дом след телефонен разговор между американския президент и генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, предаде Франс прес. Тръмп е изразил твърдата си подкрепа за НАТО, но е призовал европейските членки да инвестират повече в отбранителния съюз, уточни Белият дом в комюнике и допълни, че президентът е приел да участва на среща на лидерите на НАТО в Европа в края на май.

Междувременно, американският президент обвини Иран в тероризъм. В интервю за телевизионната компания "Фокс нюз", Тръмп заяви, че Иран абсолютно не уважава САЩ. Той е терористична държава номер едно. Насочва средства за въоръжаване. Доналд Тръмп обеща да действа спрямо Техеран от позицията на санкциите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени