Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линка Тонева: Трябва да има прозрачност на обществените поръчки, свързани с българското председателство

Снимка: личен архив
Въпросът за закъснението, свързано с българското председателство на ЕС, е важен, но е важен и този за прозрачността на обществените поръчки във връзка с него, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Линка Тонева – от сдружение "Политики за развитие":

Много е важен въпросът "Закъсняваме ли?" и наистина това е сякаш в момента най-належащият въпрос, но този въпрос и отговорът му зависи от това колко амбициозни цели си поставяме и то е само като администрация и като дипломация, а въобще като общество, като граждански дебат, като публичен дебат. Аз мисля, че въпросът "Имаме ли време?", "Стига ли времето?" абсолютно не е резонен, не е адекватен, защото всъщност нека да си спомним, че през май 2013 на едно заседание на Министерския съвет по време на първия служебен кабинет, тогава 2013 година, се споменава, да, вярно мимоходом, но все пак се споменава, че предстои подготовка за председателство. Ами ако 4 години или 5 години не са ни били достатъчни, наистина жалко, но основният въпрос е "Амбициозни ли сме?" Много се говори за логистика. Наистина изглежда, че към момента, тъкмо заради закъснения с това да се се организират и да се планират, основно различни обществени поръчки и ремонтни дейности, изглежда, че дебатът за председателството е съсредоточен основно върху този въпрос.

Въпросът с ремонта на НДК е много съществен, първо защото бюджетът, за който говорим, много значителна част от разходите са свързани точно с този ремонт, не само на НДК, но и за ремонт на зала "Света София" в бившия Партиен дом също се говори и там за една реконструкция, която от 2012 година беше планирана и започнаха някакви действия. Но аз имам едно основно притеснение – няма как ремонтите да бъдат приоритет на подготовката. Въпросът за обществените поръчки, които трябва да организират тези реконструкции, са съществени и тук закъсненията са наистина проблем, защото, когато става дума за обществени поръчки, закъсненията обикновено водят до по-висока цена и по-ниска прозрачност, ето това би било наистина опасно, когато става дума за огромен бюджет. Става сума за около 150 милиона по разчети, той е абсолютно съпоставим с този на страните, които през последните няколко години са поемали председателството.

Линка Тонева коментира и темите по време на предстоящото българско председателство:

Със сигурност имиграцията и бежанския проблем ще бъдат в центъра, по същия начин ще бъдат в центъра и преговорите за Брекзит, на който основната част ще се случи по време на българското, със сигурност и на австрийското председателство. От тези теми ние няма как да избягаме, но разбира се, същественият въпрос, който смятам, че е много важен за европейските граждани, това е въпросът за икономическото развитие, за възможностите за заетост, за иновации в рамките на ЕС.

От тази гледна точка ми се струва, че един от аспектите на подготовката, който закъснява или който се опасявам че може би изобщо няма да се състои, е въпросът за по-голяма регионализация на председателството. Т.е. нека то да не бъде заключено просто в този триъгълник между "Бояна", НДК и бившия Партиен дом, това ще бъде жалко за дискусията.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна