Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО разположи войски в Литва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия и НАТО потвърдиха ангажимента си към защитата на източноевропейската граница с Русия с пристигането на първите четири нови батальона на Северноатлантическия пакт в Литва.

НАТО разширява присъствието си в региона до размери, невиждани от Студената война насам. Действията са предизвикани от анексирането на Крим от Русия и обвиненията, че страната подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, които Москва отрича.

Към германската бойна група в Литва тази година ще се присъединят сили на САЩ в Полша, войски на Великобритания в Естония и канадски войски в Латвия. Те ще се присъединят към по-малки американски контингенти.

Съмнения относно ангажимента на САЩ към НАТО бяха породени след като американският президент Доналд Тръмп описа съюзниците на НАТО като "много нечестни", заради това, че не внасят по-голям финансов дял в съюза.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че се чувства спокойна след телефонния си разговор с американския министър на отбраната Джеймс Матис:

Нямам съмнения относно неговата дълбока убеденост във важността на НАТО и ангажимента на американците в НАТО, заяви тя във военната база Рукла в Литва, намираща се на 100 километра от руската граница.

Урсула фон дер Лайен ще се срещне с Матис във Вашингтон в петък.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че никога преди страната не е посрещала съюзнически военни сили от такъв размер:

Изпраща ни се ясно и важно послание: НАТО е силен и обединен.

Представител на НАТО заяви, че силите на съюза ще участват в голямо учение в Източна Европа през юни. Друг представител заяви, че то ще включва симулация на ядрена атака.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени