Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Проблемът на "Топлофикация" се нарича корупция

Снимка: БГНЕС

Престъпната небрежност е в Столичния общински съвет, в администрацията в лицето на Йорданка Фандъкова. Това заяви в интервю за "Хоризонт" Георги Кадиев, лидер на партия „Нормална държава“, бивш депутат и бивш общински съветник. В коментар по казуса "Топлофикация" той посочи:

Проблемът в "Топлофикация" е един и той се нарича корупция. Причината "Топлофикация София" постоянно да изпада в аварии е, че няма инвестиционна програма, а няма инвестиционна програма, защото 90 милиона лева бяха вложени в КТБ на депозит. Поради тази причина се наложи системата да кара на мускули.

Кадиев припомни, че нееднократно е задавал въпроса защо парите на топлофикационното дружество са били в КТБ, вместо в Общинска банка и попита защо докато дружеството е на загуба вече над 500 млн. лева и само за миналата година има 35 милиона загуба, някакви пари стоят на депозит:

Каква е логиката да теглите кредити, да плащате лихви, за да вършите някаква дейност, а в същото време да имате някакъв депозит в някаква банка на по-нисък процент. Единственото обяснение е корупция. И сега същите тези хора, които управляват Столичната община от 2006 година, същият този Общински съвет, който е натискал ръководството на "Топлофикация" да вложи парите в КТБ, изведнъж ще прави проверки и ще търси престъпна небрежност.

Според Кадиев да се измият ръцете с ръководството на "Топлофикация" не е правилно, защото истинските виновници по думите му са Йорданка Фандъкова, Елен Герджиков и председатели на общински комисии, които управляват лошо "Топлофикация":

Всъщност в момента не само не разбираме каква е аварията, още по-малко разбираме кой е виновен, няма и нужда да разбираме. Тази система се разкапва, защото в нея не се инвестира достатъчно. Същото като в тунела "Ечемишка", като в системата на здравеопазване, на образование. Всичко кара на мускули, а кара на мускули, защото се краде страшно много.

По-рано днес  стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е сезирала прокуратурата за причините за аварията в "Топлофикация-София", която дни наред остави без парно и топла вода голяма част от столицата. Всички засегнати абонати ще получат обезщетение, ангажираха се и столичните общинари.

Цялото интервю с Георги Кадиев чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна