Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реквием" от Моцарт – довечера в ГДК "Борис Христов" в Пловдив

| обновено на 10.02.17 в 09:36
Снимка: dnevnik.bg

"Реквием" от Моцарт ще звучи тази вечер в Градския дом на културата „Борис Христов“ в памет на големия български диригент Добрин Петков.

Концертът е днес, защото на 10 февруари се навършват 30 години от кончината на маестрото, ръководил пловдивските симфоници в най-добрите години на формацията. "Реквием" е последната творба на Моцарт, която пише, когато е сериозно болен, и е определяна за „най-великия шедьовър на всички времена“. Диригент на концерта е музикалният директор на Държавна опера - Пловдив Диан Чобанов.
 

Първото изпълнение  на „Реквием“ е на 10 декември 1791 г., пет дни след смъртта на Моцарт и три дни след погребението му в общ гроб. Реквиемът е завършен от неговия любим ученик Зюсмайер, като и до днес  остават различни версии, каква част от партитурата е написана от Моцарт  дали само първите 8 такта на "Lacpimosa", и каква от Зюсмайр.

Реквиемът няма аналог в православието, а само в католическата църква, това е тържествена траурна меса (заупокойно богослужение), което е излязло отдавна от храмовете и има своите концертни интерпретации, припомня диригентът Диан Чобанов. Той изказа изненадата си от факта, че скоро ще има  изпълнение на "Реквием" Моцарт в зала Колодрума. 

Залата е крайно неподходяща. Скоро там имаше опит за опера. Звуковете са разминават, идват от различни страни. Шокиран съм.

Солисти на концерта на Държавна опера-Пловдив са Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров.

Добрин Петков е роден на 24 август 1923 г, в Дрезден, Германия. Музикалното си образование започва през 1927 г., като учи цигулка и участва в продукции и концерти. През 1935 г. дирижира детските опери "Сватбата на Мишока Мики" и "Иванко" в София и Белград, дава 20 самостоятелни концерта в България, един от които съвместен с Панчо Владигеров. В периода 1946-1947 завършва Държавната музикална академия в София със специалност диригентство и композиция и на 1 септември 1956 г. е назначен за диригент в Пловдивския държавен симфоничен оркестър. Шест години по-късно вече е първи диригент на Софийска държавна филхармония и главен диригент на Софийска народна опера едновременно.

Умира в София на 10 февруари 1987 г. От 1995 година Пловдивското средно училище за музикално и танцово изкуство носи неговото име.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени