Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп обеща феноменални данъчни реформи до няколко седмици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че до няколко седмици ще оповести конкретни данъчни промени, като според неговия прессекретар това ще включва всеобхватни изменения в досегашната данъчна политика. По време на среща с мениджъри на въздухоплавателни компании президентът на САЩ заяви, че до две или три седмици ще оповестя "феноменални" промени на данъците.

Засега не е ясно дали изявлението на Тръмп означава, че данъчните реформи се отнасят само за този отрасъл на индустрията, или ще засегнат цялостната данъчна система на САЩ. Неговият прессекретар Шон Спайсър обаче посочи, че в скоро време ще бъде очертан план, който ще се отнася както за данъците на бизнеса, така и за личните данъци.

Според "Уолстрийт джърнъл" през миналата седмица Доналд Тръмп е обсъдил в Белия дом с група мениджъри плюсовете и минусите на по-мащабни данъчни реформи, но не е било взето окончателно решение за подкрепа на един или друг по-конкретен план.

Въпреки липсата на по-конкретни детайли относно обещаните от Тръмп феноменални данъчни промени участниците на финансовите пазари реагираха доста агресивно, купувайки долари и акции и продавайки американски държавни облигации.

Индексът на сините чипове DJIA приключи вчерашната търговия с повишение от 0,59% до 20 172,40 пункта, след като по-рано през деня удари нов рекорден връх от 20 206,46 пункта. Широкият индекс S&P500 нарасна с 0,57% до 2307,87 пункта, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,58% до 5175,18 пункта, като и те успяха да поскъпнат за кратко към нови исторически върхове съответно от 2311,08 и от 5722,709 пункта.

В същото време доларът поскъпва спрямо останалите основни валути с около 0,8% в рамките на изминаваща седмица. Спрямо йената "зелените пари" нарастват с 0,31% към близо 10-дневен връх около 113,85 нивото. Еврото пък се понижава към 1,0636 долара с поглед към неговото важно дъно от 30-и януари около 1,0320 нивото, докато британската лира се търгува в тридневно дъно около 1,2466 долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна