Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на Виена в София радват софиянци с безплатно пътуване с ретро трамвай от 1937 г.

БНР Новини
Снимка: Тони Тончев

Всеки ден в 12 часа от депо „Банишора“ потегля софийският „виенски” трамвай. Докато трае обиколката на центъра на София, пътниците се запознават с интересни факти за Виена и за връзките между двете столици. В трамвая звучи музика от Новогодишния концерт на Виенската филхармония от 1 януари 2017 г. и така софиянци и гостите на София се пренасят във вълшебния свят на забележителностите на австрийската столица и на виенския валс, с което се отбелязва и 150-годишнината от премиерата на сцена на най-известния валс в света: „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус-син.

През XIX и в началото на XX век Виена е проводник на европейското политическо и културно влияние на Балканите и в България. Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни българи получават образованието си там. В онези години връзката е повече търговска и се осъществява по река Дунав. След Освобождението София е повлияна най-силно от „виенския“ стил в бита и културата – от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най-красивите сгради – така че днес центърът на града очевидно има „виенско излъчване“. Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница – сега Квадрат 500 и Синагогата.

Ретротрамваят се движи до 14 февруари включително като потегля в 12 часа, а цялата обиколка продължава два часа. Пътниците се возят безплатно, но получават символичен билет за спомен.
Маршрутът на трамвая е: депо „Банишора” – Централна гара – бул. „Кн. Мария Луиза” – ул. „Алабин” – ул. „Граф Игнатиев” – пл. „Журналист” – ул. „Граф Игнатиев” – пл. „Възраждане” – бул. „Христо Ботев“ – Петте кьошета – НДК – бул. „Витоша“ – кв. „Иван Вазов” – НДК – Петте кьошета – пл. „Възраждане” – бул. „Христо Ботев” – Централна гара – депо „Банишора”.



Останалите събития в рамките на дните на Виена в София са:
• 11 февруари, събота – традиционен Виенски бал – само с покани;
• 12 февруари, неделя, 15 часа – инсталация на сърце „Виена обича София“ с типични виенски вафли в МОЛ „Сердика център“ и награждаване на победителите от конкурса за детска рисунка на виенска тема;
• 13 февруари, понеделник – културна конференция на тема „Мениджмънт на музеи“ и „Опазване на древни разкопки в градския център“ – участват експерти от Виена и София;
• 14 февруари, вторник – експертен форум „Градове на бъдещето: Виена и София“ на тема „Екология: Зелена система“ и „Градска мобилност“ – за експерти от двете столици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени