Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Йоджалан: Новата система, която иска президентът Ердоган, е опасна за турското общество

| обновено на 11.02.17 в 16:27
Дилек Йоджалан
Снимка: Николай Кръстев

Превръщането на Турция в президентска република би било стъпка в грешна посока, обясни в интервю за предаването "Събота 150" Дилек Йоджалан, депутат от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) по повод промените в Конституцията на Турция и очаквания референдум по този въпрос. 
Именно те предизвикват остри реакции в опозицията и то най-вече заради възможността президентът на страната да получи значително повече власт и правомощия отколкото има сега. 
Новата система, която иска президентът Ердоган, предизвиква възмущение, тъй като е и опасна за самото общество. Ако допреди от хората се прикриваха определени неща, то сега всичко е видимо и прозрачно. Така например за всеки вече е ясно, че икономическата ситуация в страната е доста сложна, но това  важи и за политиката - тя също се движи в неправилната посока,  посочи депутатът. 

Решени сме да вложим сили и енергия, за да попречим на провеждането на допитването за промяната на политическата система. Бъдещата реформа няма да доведе до  равноправие и гарантиране на човешките права, а напротив -  те ще бъдат ограничени, подчерта Йоджалан, която споделя недоволството на прогресивните обществени слоеве  от въвеждането на президентската система, която иска президентът Реджеп Тайип Ердоган

Вече не е тайна, че с тези промени Ердоган иска да остане единствен и да управлява без да се съобразява с обществото. Аз смятам, че това, което той иска е невъзможно да се случи, защото хората в Турция не са готови за приемането на този модел,  категорична е Йоджалан.  

В момента в Турция наблюдаваме безпорядък и сериозни проблеми, които не е изключено да доведат и до граждански конфликт, обясни депътатът, според която  точно сега е крайно неподходящо да се провежда референдум по какъвто и да е въпрос, защото ситуацията е напрегната и това в известна степен може да повлияе на крайния резултат от допитването.  

ДПН е единствената политическа формация, противопоставяща се на действията на президента Ердоган и управляващата партия, докато останалите са поставени под контрол и върху тях се упражнява натиск, обясни Йоджалан:
Борим се единствено за спазването правата на кюрдите. Това, което искаме е да живеем с нашата култура и език, както и искаме основните ни човешки права да се спазват и да имаме права като хората по цял свят. Не приемаме твърденията на Турция, че искаме отделяне от нея и че имаме намерение да създадем отделна държава.       

Сега не е реално да говорим  за какъвто и да е мирен процес, защото в момента просто няма с кой да реализирате този процес, посочи депутатът по отношение на мирния процес между кюрдите и управляващите в Анкара:
На него се пречи с различни средства, но най-голяма пречка според мен създава изолирането на  Абдулах Йоджалан, който сега е в затвора, но не разбирам защо се подценява ролята му за мирния процес, на който той се превърна в инициатор. Така, че сега е ред на правителството и държавните органи да направят крачката за връщане към мирния процес. 

Подробности можете да чуете от звуковия файл.                       

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна