Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското гето край италианския град Фоджа ще бъде премахнато

Снимка: БГНЕС

Българското гето край италианския град Фоджа ще бъде премахнато. За това се разпореди кметът на града Франко Ландела. Съдействие за решаване на въпроса е оказал посланикът ни в Рим Марин Райков.

Пребиваващите в гетото български роми, които в момента са около 100 души, сред тях и деца, трябва да го напуснат до десет дни. Там те живеят нелегално при изключително мизерни и нехигиенични условия, за някои от бараките е ползван дори етернит, а през декември миналата година избухна пожар и загина един мъж.

Марин Райков е обяснил, че по подобен начин български роми живеят не само в България, но и в други страни от Европейския съюз. Посланик Райков е предложил френския модел за решаване на проблема, като на специално определени места се монтират каравани, снабдени с ток и вода. Условието е, че децата да ходят на училище, да се плащат разходите и комуналните услуги и да не се отказва работа, предоставена от социалните служби.

Предложението ще бъде обсъдено от ръководството на област Пулия, за да бъдат намерени място и средства за реализирането му.

Гетото край град Фоджа ще бъде разрушено, а теренът - почистен и саниран.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени