Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашко Младенов: Министерството на културата няма да взема позиция в преговорите между БНР и "Музикаутор"

Снимка: БГНЕС

Министерството на културата няма да взема позиция в преговорите между Българското национално радио и "Музикаутор", заяви в ефира на "Хоризонт" служебният министър Рашко Младенов:

Аз не мога да се намеся, докато двете страни не стигнат до някакво решение. Дали ще е то споразумение или не, според мене това до ден-два ще бъде ясно.

Това, което имам като последна информация, е, че може би в днешния ден ще се стигне до някакво решение. Така че аз само мога да пожелая час по-скоро да бъде решен този проблем, иначе не знам доколко Министерството на културата може да помогне за това, отбеляза още служебният министър на културата.

По отношение на тарифата, договорена между "Музикаутор" и АБРО, която по силата на закона ангажира и БНР, и която чака за подпис в министерството, Рашко Младенов обясни, че и тя ще зависи от чаканото споразумение: 

На този етап се опитваме да отлагаме този подпис, защото чакаме да се стигне до някакво споразумение между двете страни, така че, да се надяваме, че след като се споразумеят те, тогава ще се подпише тази тарифа, и тя ще зависи от самото споразумение и може да бъде видоизменена.

От гледна точка на обществения интерес и трябва ли да има различно третиране на обществените и частните медии по отношение на авторските права и дали цената трябва да бъде еднаква и за частните, и за обществените медии, Младенов смята:

Мисля, че не трябва да има и към това се стремимРазбира се, че трябва да има разлика между двете, но е важно как ще се споразумеят страните в нашия случайМнението на държавата ще го има, когато двете страни се споразумеят. Ако беше просто решението, щях да го кажаАз не мога да се намеся, докато двете страни не вземат решение, но се надявам това да стане до 2 дни.

Заради спор със сдружението за защита на авторски права от началото на годината Българското национално радио спря излъчването на съвременна музика.  

В интервюто, което даде за "Хоризонт" по повод Световния ден на радиото – 13 февруари, Рашко Младенов каза още, че в момента експертите в Министерството на културата обсъждат методиката за субсидиране на сценичните изкуства във връзка с проблемите, които тя създава предимно на малките театри. Служебният министър съобщи, че до дни ще бъдат обявени конкурси за незаетите ръководни длъжности в културните институции.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна