Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дворец като от приказките

БНР Новини
Фрагмент от фреска на Андрея Мантеня в Брачната стая в Палацо Дукале
Снимка: wga.hu

Строителството на Двореца на дожите, по-известен като Палацо Дукале в град Мантуа започва през 1308 година. В началото сградата била по-малка и принадлежала на известната фамилия Бонаколози, която управлявала града по това време. После попадала във владение и на други фамилии и започнала да се руши. Когато на власт дошла фамилия Гонзага, решили да направят основен ремонт и постепенно до 1708 г., го разширили и надстроили. Семейство Гонзага били нещо като Медичите във Флоренция – изключителни ценители и меценати на изкуството. По времето на херцог Джанфранческо Гонзага Втори, който се жени за красавицата от друга известна фамилия – Изабела Д’Есте, градът се сдобива с павирани улици, катедрали, красиви площади и великолепни сгради. Дворецът на дожите е една от тях.
Той е на два етажа и е построен от тухли. Приземният етаж е обграден от арки, издигнати върху малки мраморни колони. Вътрешният интериор на двореца е внушителен. Помещенията са около 500 и са пищно декорирани. На първия етаж и партера са се намирали кабинетите на дожите, както и залите, в които са се вземали важни решения. За да се влезе в тях се минава през дълги коридори, чиито подове са покрити с цветни мозайки, изобразяващи герба на семейство Гонзага, както и фигури на различни животни. Стените са позлатени и върху тях са изрисувани ангели. Върху таваните и част от стаите работил художникът Андрея Мантеня. Мантеня се погрижил и за покоите на Гонзага. Спалнята на съпрузите е едно от най-прекрасните му творения в двореца.
Пищна и великолепна е и Залата с огледалата. Между изящните големи огледала, покрити отстрани със сребърни орнаменти, са поставени златни фигури на жени, които държат в ръцете си свещници.
Днес Палацо Дукале е превърнат в музей и е един от най-посещаваните в Италия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна