Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров: Първата ми задача е да помиря враждуващите в Софийската филхармония

Снимка: Булфото

След повече от десет години начело на Русенската държавна опера диригентът Найден Тодоров спечели конкурса за директор на Софийската филхармония. Националният институт вече две години е ръководен от временно изпълняващи длъжността директор - първо Виктор Стоянов от декември 2014 г., а после и Светлина Терзиева от юни 2016 г. досега.

Конкурсът, проведен от Министерството на културата в последния ден преди разпускането на правителството на Бойко Борисов, не мина без скандали: Първо бе организиран протест на част от оркестрантите и синдикалните организации в състава срещу непрозрачността на избора на директори на Филхармонията, а след обявяването на резултатите се появиха и обжалвания от страна на други участници. Междувременно бе обявен и контрапротест от друга част от филхармониците, които настояваха за провеждането на конкурс и избирането на постоянен директор.

Найден Тодоров, който е носител на приза "Музикант на годината 2012" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", вече е бил на длъжността гост-диригент на Софийската филхармония, затова се познава добре с музикантите от оркестъра. Сега той ще трябва да изпълни заложеното от предишното ръководство до края на настоящия сезон и много бързо да се ориентира за съставяне на план за следващия.

Аз мисля, че самият факт, че новият министър (Рашко Младенов) показа някаква подкрепа за Филхармонията и за мен, може би по някакъв начин предреши и отношението на филхармониците, тъй като в крайна сметка ние с тях нямаме някакви различия във виждането си за съвместната си работа. Това успях да го видя и на срещата си с оркестъра днес. Действително в Софийска филхармония има известно напрежение, което обаче според мен не е от самия конкурс, а са поредица събития от миналото, и моето мнение е, че конкурсът е тази капка, която е преляла чашата. Аз възприемам като своя първа основна голяма задача да помиря враждуващите групи в оркестъра и вярвам, че ще успея да го направя, защото поне до момента виждам тяхното добронамерено отношение към мен.

Какво още сподели маестро Тодоров в интервю за предаването "Алегро виваче" - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!