Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунис не подкрепя идеята за бежански центрове извън ЕС

След разговорите си, Меркел и Шахед посетиха площада, където Анис Амри уби 12 души на коледен базар в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тунис не вижда възможност за изграждане на приемни центрове за бежанци на своя територия. Това заяви премиерът на страната Юсуф Шахед след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Тунизийският премиер обяви, че страната му няма необходимия капацитет, за да поддържа бежански центрове на своя територия. Изграждането на такива центрове е част от плана на ЕС за справяне с миграционния поток към Европа. А част от плановете на Германия за ускорено екстрадиране на мигранти без право на убежище е стимулиране на доброволното им напускане на страната, вкл. чрез финансово подпомагане. Договорихме се за обмен на информация относно онези тунизийски граждани, които нямат право на закрила в Германия. Те трябва да се връщат в Тунис по възможност доброволно и евентуално с финансова помощ за започване на нов живот в Тунис, заяви премиерът Юсуф Шахед в Берлин.

Освен бежанската тема, Шахед и Меркел обсъдиха и общи мерки в борбата с тероризма, след като на 19-ти декември тунизийският гражданин Анис Амри се вряза с камион в коледен базар в Берлин и уби 12 души. Разследването на случая разкри сериозни слабости в работата на германските власти, но и нежеланието на Тунис да съдейства: Оказа се, че след отказ за убежище в Германия Амри е трябвало да бъде екстрадиран, но тунизийските власти не са му издали необходимите лични документи. Шахед отхвърли всякакви обвинения в тази посока, а Меркел изрази категоричната позиция на Германия, че независимо от това, дали става дума за потенциални терористи или не – хора, които след съдебно решение или решение на компетентните власти нямат право на закрила в Германия, трябва да напуснат страната.

След серия атентати през 2015 г., за Тунис – единствената функционираща демокрация в арабския свят, която даде началото на „арабската пролет“, терористичната заплаха остава основен проблем. На този фон правозащитници в Германия се обявиха срещу плановете на ЕС да връщат мигранти в Тунис. Карл Коп от неправителствената организация ProAsyl заяви: Тунис е единствената демократична страна в арабския свят, но е все още нестабилна. Упражняването на натиск върху правителството би разклатило тази крехка демокрация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени