Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп подписа указ, отменящ правилата в закона за финансов надзор на енергийните и минно-добивните компании

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ускори амбициозните си опити да премахне финансовата регулация в страната. Той подписа указ, чрез който на практика убива правило на Комисията по фондовите борси и ценните книжа, насочено към изкореняването на корупцията в енергийната индустрия.

Правилото беше част от приетия през 2010 година закон "Дод - Франк" (наречен по фамилиите на двамата му основни автори - сенаторите Крис Дод и Барни Франк), целящ по-сериозен финансов надзор след последната глобална финансова криза. Според това правило се изискваше енергийните дружества да оповестяват публично плащанията си към правителства за получените права за извличане на нефт, газ и минерали.

Решението на Тръмп представлява съществена победа за индустриални групировки като Американския петролен институт (API), които се бориха против това правило на Комисията по фондовите борси и ценните книжа в продължение на години, твърдейки, че то затруднява САЩ да се конкурира с петролните компании от други страни, които не са предмет на тази регулация.

Според Доналд Тръмп премахването на тази регулация ще спомогне за разкриване на нови работни места в САЩ.

Това решение е много ключово, заяви американският президент по време на церемонията по подписване на указа в Овалния кабинет.

Ще се върнат работните места в областта на енергетиката и сега много хора ще отидат обратно на работа, допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени