Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският финансов министър Шойбле и новият му американски колега Мнучин се съгласиха да си сътрудничат

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле и неговият нов американски колега Стивън Мнучин разговаряха по телефона в сряда и се съгласиха да работят в тясно сътрудничество, заяви говорителката на германското финансово министерство Надин Калвей, цитиран от агенция Ройтерс.

В проведения снощи разговор двамата министри потвърдиха силеният си интерес към конструктивно сътрудничество, посочи Калвей.

По време на телефонния разговор Волфганг Шойбле е поканил Стивън Мнучин на срещата на финансовите министри и на шефовете на централни банки на страните от Г-20, която ще се проведе в Баден-Баден през март, като американският министър е потвърдил намерението си да присъства на срещата, отбеляза говорителката на финансово министерство.

По-рано тази седмица Шойбле посочи, че ще се опита да разубеди Мнучин да се откаже от идеята за дерегулация на финансовите пазари, след като новият президент на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъде направен преглед на действащите основни банкови правила, които бяха въведени в резултат на глобалната финансова криза.

В сряда президентът на Бундесбанк и важен член на ЕЦБ Йенс Вайдман също предупреди, че не трябва да се отслабва международната регулация, която принуждава банките да заделят по-големи по размер финансови буфери.

Важен урок от световната финансова криза е, че банките вече са подложени на по-строг надзор и те трябва да имат по-големи капиталови буфери, заяви Вайдман през вестник "Билд". Ние трябва да избегнем изцяло възможността за конкуренция чрез финансова дерегулация, подчерта той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени