Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Хората ще гласуват за по-малкото зло

Тъжно е, че в тази кампания никой не иска да се занимава с темата корупция, казва анализаторът от ЦИД

Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

Корупцията не е първа тема за България, но се очертава като втора. Тя не присъства в предизборните изяви на водещите политически сили, защото всички партии, които се очаква да влязат в парламента, може би без Марешки, фактически вече са били поне по два пъти във властта и всички те имат проблеми с тази тема и безспорно неуспехи в тази тема. Този коментар направи в предаването "12+3" анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. В някакъв смисъл е тъжно, че практически този път никой не иска да се занимава с темата корупция, допълни той:

Един от проблемите е, че може да обещавате как ще се преборите и ще направите чудо, но не можете да го направите, защото такива са възможностите и реалностите в тази страна, такъв е капацитетът на тази държава. Ако обещавате реалистично, не можете да си продадете кампанията.

Това според анализатора означава например политиците да не обещават нивото на Швеция или Германия, а нивото на Централна Европа, което е постижимо.

Големият проблем на настоящата кампания според Тихомир Безлов е малката разлика между двете водещи партии, което предполага конфронтация. Старите системни играчи очевидно не предизвикват доверие и надежда и огромната част от хората ще гласуват за по-малкото зло, прогнозира Безлов:

Огромна част ще отидат на мача и ще викат за своя отбор, макар че знаят, че той е затънал в дългове. 

Цялото интервю на Даниела Якова с Тихомир Безлов слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени