Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца на почетен караул пред паметника на Левски

Снимка: БГНЕС

Деца от училища и детски градини от цялата страна дават почетен караул пред паметника на Васил Левски. Това е първата от серията мащабни инициативи в Годината на Апостола, организирани от Националния комитет за честване на 180-годишнината от рождението му. Млади "възрожденци" от едноименните клубове от цялата страна ще пазят паметника до деня на гибелта на Васил Левски - 19 февруари.

Децата са облечени в точно копие на бялата униформа на Васил Левски, с която се е снимал през 1868 г. в Букурещ. Такава униформа са носели всички участници в Първа и Втора българска легия, каза пред Радио София Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски" и зам.- председател на Инициативния комитет за честване на годишнината от рождението на Апостола.

На караул пред паметника първи застанаха малчуганите от столичната детска градина „Веселото гардже”. Облечени в куртки, копие на униформата на Левски, с калпаци с лъвски знаци и с истински пушки „Манлихер” в ръце, достойно пазиха паметника, до смяната на караула. Водачът на почетния караул от 159 ОУ „Васил Левски”  бе с автентична сабя от времето на национално-освободителното движение.
 
В следващите дни на караул ще застават и ученици от Пазарджик, Плевен, Монтана и от столичното 162 ОУ „Отец Паисий”. Васил Василев съобщи, че инициативата може да продължи и след 19 февруари, като ще бъдат поканени членовете на всички клубове "Млади възрожденци" в страната. 


С малките ентусиасти се срещна Лилия Герчева – чуйте.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени