Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Споразумения като СЕТА са в полза на малкия и средния бизнес

Страховете на част от политиците и експертите са повърхностни, смята анализаторът

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

За една малка и отворена икономика като българската, от друга страна, бедна в сравнение с най-богатите страни в Европа и Северна Америка, за нас е важно да можем да търгуваме и да бъдем отворени към света и светът да бъде отворен към нас. Така че в по-общ план всякакви дългосрочни политики, които отварят света за нас и нас за света, по-скоро носят ползи, отколкото рискове. Този коментар за търговското споразумение СЕТА направи в предаването "Нещо повече" икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов:

На първи прочит тези страхове, с които подхождаме или част от политиците и експертите подхождат, са повърхностни. Точно малкият и средният бизнес печели от подобни споразумения, защото големите мултинационални компании и в момента намират начин да накарат правителствата да се съобразяват с тях, в много случаи дори успяват да променят местното законодателство и данъчно облагане, когато намират за полезно. Те много добре виреят в такава среда, в която няма общи правила. Те успяват да договорят правила специално за тях.


Икономистът апелира в предизборната кампания избирателите да правят разлика между политическите цели и кое е лозунг, кое е инструмент за постигането им. По думите му, първото объркване идва тъкмо оттам:

Партията може да каже "Искаме България да е богата държава, чиста държава или да няма корупция, но всъщност това е крайната цел, до която искаме да стигнем, а избирателят трябва да си зададе следващият въпрос – какво от това, което предлагате, ще доведе до този резултат.

Много често под претекст за програма или обещания се прави вид прогноза, допълни Богданов:

Много такива икономически прогнози чухме: "Ако има икономически растеж, ако нещата вървят добре – ще се вдигнат и доходите". Но ние това го знаем и без да ни го казват политиците. 

Цялото интервю на Людмила Железова с Лъчезар Богданов слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна