Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълният доклад от проверките на обществените поръчки ще бъде публикуван в понеделник

Премиерът: В девет процедури за обществени поръчки на МО има индикатори за измама

Констатирани са нарушения и в поръчки на Пътната агенция за АМ "Хемус", включително за поддръжка на рисковите тунели

| обновено на 17.02.17 в 13:11
Снимка: БГНЕС
Министър-председателят Огнян Герджиков представи днес резултатите от проверките по министерства, които разпореди още на първото заседание на служебния кабинет. Премиерът възложи изготвянето на аналитични доклади за състоянието на ведомствата с акцент върху обществените поръчки и мерки за отстраняване на констатираните нередности. Пълният доклад от проверките на обществените поръчки ще бъде публикуван в понеделник.

В част от министерствата не са установени нарушения при провеждането на обществените поръчки, заяви Герджиков по време на представянето и отличи Министерството на финансите, Министерството на транспорта, Министерството на младежта и спорта, МОН, МОСВ, МЗХ, МТСП, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката.

Главният инспекторат към Министерския съвет е установил десетки нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при обществени поръчки, провеждани от Министерството на отбраната. Военната прокуратура е уведомена за 9 случая на предполагаеми измами, съобщи Герджиков:

В МО, през 2016-а са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 процедури за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са проведени и приключили с подписване на договори и споразумения. Подписани са 123 договора и 25 допълнителни споразумения. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени са нарушения на 45 от 82 – повече от половината. От тях, по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури са изпратени по компетентност на АДФИ.

Премиерът допълни, че има проблеми и в АПИ, където нарушения има при обществени поръчки за поддръжката на 4 тунела. Обществени поръчки са били нагласени в полза на определени кандидати, обяви премиерът. Като пример той посочи няколко поръчки, възложени от пътната агенция:  

За поддържане на автомагистрален участък от автомагистрала "Хемус", влючително и принадлежащите пътни връзки, поддържане осветлението на тунели "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки хан". За поддържане на автомагистрален участък от автомагистрала "Тракия" и пътна връзка "Марица" с дължина 2 километра и 250 метра, включително и принадлежащите пътни връзки, поддържане осветлението на тунел "Траянови врата"".
От своя страна, бившият председател на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров отрече да има нагласени търгове за поддържането на магистрални отсечки. По думите му няма никакви дискриминационни условия по тези обществени поръчки. Осъществен е и предварителен, и последващ контрол в Агенцията за обществени поръчки, допълни той.

Огнян Герджиков съобщи и за забавяне в обявяването на обществени поръчки е имало и при МЗХ, Министерството на здравеопазването и др.

Нарушения са установени и в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В Министерството на икономиката е имало дискриминационни условия в техническите спецификации по поръчки:

Изменения на критериите за подбор след отваряне на офертните предложения, което е довело незаконосъобразно допускане на участници, уточни Герджиков. Застрашени са и Търговския регистър и този по Булстат на Агенцията по вписвания за обжалване на обществена поръчка, а финансовото ведомство сигнализира за евентуални картелни споразумения, които увреждат реалната икономика, реалната конкуренция.


В МЗХ има забавяне в обявяването на обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони 2003-2007.  Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата по Програмата за развитие на селските райони от Европейската комисия, предупреди Огнян Герджиков


В МЗ има забавяне при обявяването на обществена поръчки за застраховане на санитарните автомобили на центровете на спешна помощ и центровете по трансфузионна хематология и забавяне на обществената поръчка за охрана на сградите на ведомството.

В МВР също има забавяне на обявяването на обществени поръчки, което поставя в риск усвояването на допълнителните средства за спешно подпомагане в рамките на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“ и може да доведе до наказателна процедура от Брюксел, предупреди служебният премиер Герджиков.

Герджиков обеща проверките във ведомствата да продължат, без това да е основен акцент в работата им. Освобождаването на областни управители и назначаването на нови е осъществено изцяло в рамките на закона, заяви той преди брифинга.

От страна на правителството не са изпращани каквито и да е било писма, адресирани до конкретни личности. Политическата коректност изискваше областните управители да бъдат така добри да подадат оставки, тъй като те са част от предишното управление, а Министерски съвет можеше да реши кои от тях да останат
.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна