Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 18 февруари: Носталгия

БНР Новини
Снимка: Теодора Михова

На 18 февруари 1885 в Щатите излизат „Приключенията на Хъкълбери Фин“ от Марк Твен. Тази книга не просто ни връща във времената, когато сме я чели за пръв път – тя ни потапя в носталгия. По живота на детето: без минало, с необхванато от погледа бъдеще и безкрайно сетивно настояще. Думата на деня е носталгия.
Кое всъщност ражда носталгията? Дали нашата услужлива памет, която селектира спомени / опити, за да ни припомня ежедневно като личностите, които бихме желали да бъдем? Или пък нещо извън нас – паметта на местата за преживелия ги, или пък паметта на Голямата история за частните ни истории?
Гост в студиото е Здравка Шейретова от Столична библиотека. В деня, в който България губи Васил Левски – въпреки че го почита на 19-и февруари поради грешка в датата при преминаването от Юлианския към Григорианския календар, говорим за това дали пътят на книгите е този на еволюцията или те осъществяват малки революции в живота ни.
В Бележки върху календара проследяваме червената нишка на революционното: в новата гръцка литература – Никос Казандзакис, във физиката – Алесандро Волта, в автомобилизма – Енцо Ферари, във вярата – Мартин Лутер.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!