Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на продажбите на дребно във Великобритания и в началото на годината

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха поредно понижение през януари, след като месец по-рано те се свиха с най-солидно темпо от повече от пет години насам, което е сигнал, че нарастването на цените започва да удря по портфейла на британците, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се сви през януари с 0,3% на месечна база при прогноза за повишение с 1% и след негов драматичен спад с цели 2,1% през декември (най-солидно понижение при търговията на дребно от май 2011 година насам), отчита ONS.

Това доведе до рязко забавяне на годишния растеж на британските продажби до 1,5% (най-слаб растеж от повече от три години насам) от 4,1% месец по-рано при очаквания за повишение с 3,4 на сто, но въпреки това остава на позитивна територия за 45-и пореден месец.

Според ONS нарастването на цените на храните и на горивата са в основата на днешните слаби данни.

Изключвайки горивата, продажбите на дребно на Острова се понижиха с 0,2% спрямо декември, когато те се свиха с цели 2%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за растеж с 0,7 на сто, като растежът в търговията на дребно без горивата на годишна база се забави до 2,6% от 4,7% през предходния месец при очаквания за доста по-солиден растеж от 3,9 на сто.

Слабите данни за януари и декември водят и до понижение с 0,4% на осреднените продажби на дребно през последните три месеца след техен растеж с 1,1% през четвъртото триемсечие на 2016 година. Този първи спад на продажбите на тримесечна база от края на 2013 година насам е сякаш знак, че търговията на дребно няма вече да оказва съществен принос за икономическия растеж на Великобритания в началото на настоящата година.

Трябва да се има предвид, че британските потребители изглеждаха до голяма степен незасегнати от перспективата за "Брекзит" след проведения на 23-ти юни референдум в подкрепа за излизане на страната от ЕС, като продажбите на дребно нараснаха изненадващо силно през лятото и началото на есента на 2016 година, достигайки дори до 14-годишен връх през октомври.

Мнозина икономисти и анализатори обаче предупреждават, че силното повишение на инфлацията, в резултат на обезценяващата се британска лира, вероятно ще свие разходите на британските домакинства през следващите месеци, допринасяйки по този начин за забавяне на икономическия растеж в Обединеното кралство. През януари индексът на потребителските цени (CPI) нарасна до две и половина годишен връх от 1,8%, доближавайки целевото инфлационни нива на Английската централна банка от 2 на сто.

Британската лира реагира негативно на днешните поредни слаби данни за продажбите на дребно, понижавайки се в рамките на деня с 0,73% към двудневно дъно от 1,2388 долара, докато еврото поскъпва с 0,45% към 10-дневен връх от 0,8591 паунда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна