"Булгартрансгаз" ще получи 920 000 евро от ЕК за предпроектното проучване на хъб "Балкан"

Европейски средства ще бъдат отпуснати и за модернизацията на газопреносната мрежа у нас

| обновено на 17.02.17 в 15:20
БГНЕС

"Булгартрансгаз" ще получи 920 хиляди евро от Европейската комисия за предпроектното проучване на проекта за газово разпределителния център "Балкан". От компанията съобщават, че това е половината от предвижданата обща стойност. Европейски пари ще бъдат отпуснати и за модернизация на газопреносната мрежа.

Идеята е в района на Варна да бъде изграден газов хъб, в който да постъпват количества природен газ от различни източници за по-нататъшно транспортиране. В същото време се очаква в тази точка да се организира и пазар на синьо гориво, където всеки участник би могъл да извършва сделки. 
Освен за предпроектното проучване за газоразпределителния център Европейската комисия ще предостави съфинансиране и за дейности по проекта "Рехабилитация и модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система", което се отнася до Северния полупръстен на националната мрежа. Отпуснатите европейски средства ще са до 182 000 евро.
Парите за предпроектното проучване на газовия хъб "Балкан" идват по направление на Механизма за свързване на Европа – от бюджета на Съюза. Той е предназначен за изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура, която да намали енергийната зависимост на държавите от външни доставчици на енергия.

Одобрената сума е близо два пъти по-малка от поисканата. Миналият ноември държавният газов оператор "Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране от 2 млн. евро за изготвянето на предпроектното проучване по икономическите и техническите параметри.

Идеята за газов разпределителен пръстен на българска територия дойде от правителството на Бойко Борисов, след като руският президент Владимир Путин обяви, че страната му се отказва от проекта за газопровода "Южен поток".

Сега предстои България да обяви поръчка за изпълнител на проучването. То трябва да даде оценка доколко реализацията на хъба "Балкан" е икономически изгодна. Резултатите ще послужат и за основа за вземане на инвестиционно решение за газовия център. Днешното решение не ангажира изрично Брюксел за по-нататъшно финансиране на проекта.

print Отпечатай
Още от категорията

Ръст на потребителското доверие в еврозоната през юни до 16-годишен връх

Потребителското доверие в еврозоната се повиши изненадващо рязко през юни до най-високо ниво от 16-години насам, което е сигнал за задълбочаващ подем на икономиката в региона на единната валута. Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през юни до -1,3 пункта от -3,3 пункта през май и при средна прогноза на финансовите пазари..

публикувано на 22.06.17 в 18:01

Близо 3 800 млади фермери получиха 1,6 млн. лева от фонд "Земеделие"

Фонд "Земеделие" изплати над 1 600 000 лева за подпомагане на млади фермери. Финансовата помощ е получена от близо 3 800 стопани на възраст под 40 години, които са декларирали обработваеми площи  по Схемата за единно плащане на площ. Субсидията се отпуска за първите 30 хектара, като плащането представлява надбавка от 25% към сумата, получавана за всеки..

публикувано на 22.06.17 в 17:32

ЕЦБ ще изгради система за незабавни разплащания в еврозоната

Европейската централна банка заяви, че в опит да се засили финансовата интеграция в еврозоната ще бъде изградена система за незабавни плащания, обхващаща целия регион на единната валута, която да позволява на фирмите и гражданите да прехвърлят средства за броени секунди, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Системата, която е планирана да започне да..

публикувано на 22.06.17 в 16:22

Слабо нарастване на молбите за помощите при безработица в САЩ

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но продължава да задържа близо до най-ниските си нива от десетилетия насам, което отговаря на здрав пазар на труда в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 17-и юни се повишиха с 3000 до 241 000 при средна прогноза на..

публикувано на 22.06.17 в 15:55

СБ: Пенсионните фондове да имат възможност за по-рискови инвестиции на парите за втора пенсия

Пенсионните фондове да имат възможност за по-рискови инвестиции на парите за втора пенсия, препоръчват от Световната банка (СБ). Това е записано в Програмата за оценка на финансовия сектор. Една от препоръките е да се въведе ред в изплащането на втората пенсия, което трябва да започне след няколко години. От институцията обръщат внимание, че..

публикувано на 22.06.17 в 15:42

Поредно понижение на европейските акции въпреки опита за стабилизация на петролните цени

Европейските фондови борси се намират под натиск за трета поредна сесия на търговия, тъй като продължават продажбите на акции на енергийни и на минно-добивни компании въпреки днешния опит за отскок на петролните цени . Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август поскъпват с 0,78% към 42,86 долара за барел, а на петрола..

публикувано на 22.06.17 в 14:20

Предпазлив отскок на петролните цени от техни нови многомесечни дъна

През днешната търговия петролните фючърси бележат известно повишение, след като в сряда регистрираха пореден солиден спад до многомесечни дъна, навлизайки стабилно в т.нар. "мечи" пазар (пазар на устойчиво падащи цени). От достигнатите в края на януари и началото на февруари върхове, петролът вече се обезцени с близо 20%, тъй като инвеститори и..

публикувано на 22.06.17 в 13:16