Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистотата на въздуха в София и големите градове – спазва ли се екозаконодателството и европейските норми?

БНР Новини
Снимка: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

Преди две-три седмици в окото на медиите влезе темата за замърсения въздух на София. Много се писа и говори за този проблем, който обаче не е нов – вредните емисии във въздуха над столицата често превишават каквито да било норми… Управата на София отдавна разработва нови местни наредби, които в края на миналата година влязоха в проект за цялостна програма за опазването на чистотата на София…
Тъй като силната замърсеност на въздуха над София почти съвпадна с оповестяването на докладите на опазването на околната среда на Европейския съюз – предаването „Законът и Темида“ потърси повече информация за този проблем, който не е само за София, но и за много градове в България. И мръсотията не се дължи само на отоплението на твърдо гориво, а и на цялостното замърсяване на градовете, и вредните вещества, които изхвърлят старите автомобили, които се карат.
Според председателя на Столичната комисия по опазване на околната среда Лорита Радева, мерките (включително и законодателни), които смята да вземе управата на София са подредени в цялостна програма, която в най-скоро време ще се гласува от Столичния общински съвет.
Общината малко закъснява с конкретните мерки срещу замърсяването, защото това е една от основните препоръки към България в европейския екодоклад… По отношение на вредните емисии във въздуха изобщо не сме пощадени от критики, коментира евродепутатът от ДПС – АЛДЕ Искра Михайлова, която специално засегна проблема с мръсния въздух над София.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени