Администрацията ще акцентира на обучението на членовете на СИК и РИК за предстоящия парламентарен вот

Вицепремиерът Стефан Янев не допусна да се стигне до гласуване с машини само на някои места, като посочи, че ВАС се е произнесъл по този казус

Снимка: БГНЕСОбучението на районните и секционните избирателни комисии трябва да започне по-рано. Това обяви вицепремиерът Стефан Янев след среща с областните управители и представители на ЦИК. 

За да се гарантира безпроблемно гласуване и отчитане на резултата ще се заложи по-сериозно обучение на комисиите, включително и с телеконферентни връзки, каза Стефан Янев: 
С или без машинно гласуване, това обучение на тези секционни избирателни комисии да бъде много подробно и да започне много по-рано, така че ако приемем варианта или хипотезата, че няма да има машинно гласуване, самите бюлетини на хартия ще бъдат преференциални, което допълнително води до необходимо време за обработка и там се допускат грешките. В този смисъл необходимото обучение ще бъде направено с нужната яснота, че трябва да постигнем този резултат.

Конкретика по обучението няма. Все още не се знае какви машини ще се доставят, а самите доставчици също ще бъдат обучители. По отношение на въпроса дали се работи по хипотезата машините да не бъдат доставени Янев посочи: Отиваме на гласуване на хартия по обичайния начин. Как ще се произнесат вече в правния свят, аз не мога да коментирам.

Янев не допусна частично гласуване с машини само на някои места: 
Последното решение на Върховния административен съд мисля, че е категорично: или машини навсякъде, или не.
Още по темата можете да чуете в репортажа на Цветелина Стоянова за предаването "Хоризонт за вас".
print Отпечатай
Още от категорията

Меркел: Трябва да увеличим разходите си за отбрана

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия трябва да изпълни ангажимента си към НАТО да увеличи разходите за отбрана до 2 процента от БВП: Не става дума за противопоставяне на социалната сигурност и тази, свързана с отбраната. Нашите граждани имат право на сигурност в най-широкия смисъл на думата и аз няма да позволя такова противопоставане...

публикувано на 25.02.17 в 15:29

САЩ разглеждат възможността за повторно включване на Северна Корея в терористичния списък

Американското правителство разглежда възможността за повторно включване на Северна Корея в списъка на държавите, които спонсорират тероризма, съобщава японската агенция "Киодо", като цитира дипломатически източници. Причината е информацията, че покушението срещу брата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е било извършено със силно токсичното вещество "Ви..

публикувано на 25.02.17 в 15:01

Бинали Йълдъръм откри кампанията на управляващата турска партия за референдума

Турският премиер Бинали Йълдъръм откри официално кампанията на управляващата партия в подкрепа на положителния вот в референдума за промяна на политическата система. Пред поддръжници в спортна зала в Анкара Йълдъръм заяви, че промяната ще направи страната силна, което ще й даде възможност да преодолее терористичните заплахи и да подобри устойчивостта на..

публикувано на 25.02.17 в 14:13
Черна гора

Черна гора и "руската следа" в опита за преврат там

Черна гора се надява да стане пълноправен член на НАТО на срещата на Алианса в края на май. В интервю за Ройтерс министърът на външните работи на балканската страна Сърджан Дарманович каза, че е получил уверенията на Вашингтон, че това ще стане. Досега 24 от 28-те страни от НАТО са ратифицирали присъединяването на Черна гора. Остава да..

публикувано на 25.02.17 в 13:39

Украйна между "евроатлантическото разочарование" и "руската заплаха"

Боеве като тези край град Авдеевка, които взеха десетки жертви в началото на месеца, най-вероятно ще се повторят, прогнозира преподавателят по международни отношения в УНСС Бойко Вълчев : В предизборната обстановка на Запад европейските политици едва ли ще направят решителни стъпки към компромис, а Русия показа, че не е готова на..

публикувано на 25.02.17 в 12:39
Здравко Попов

Здравко Попов: Въпросът за Европа на няколко скорости не е само икономически

Започна някаква голяма мобилизация и борба за гражданите на Европа, за това какво ще подкрепят те – европеизма на бъдещето на Европа или национализмите на миналото на Европа и в този много голям процес на сблъсък между европеизъм и национализми се роди и въпросът за скоростите на Европа. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" по..

публикувано на 25.02.17 в 12:06

Илияна Йотова: Трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия

Според вицепрезидента Илияна Йотова , трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия. Пред "Нова телевизия" тя заяви: По същество тази позиция изобщо не се е променила, че тези санкции в крайна сметка не водят до резултатите, които всички очакват. България изобщо не е сама в тази си позиция - има много гласове дори в една..

публикувано на 25.02.17 в 12:02