Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Хубанчева: Ако човек не търси чудесата, няма да ги види

Снимка: www.greenbalkans.org


Научих се добре да обяснявам защо е важно да се изследват прилепите и защо трябва да се пази пририодата - каза в студиото на "Хоризонт за вас" Антония Хубанчева,  специалист по прилепите в БАН и консултант в Природонаучния музей.

Много е важен балансът в биологичното разнообразие в неговата цялост. Всички видове имат пряко значение за нас, добавя Хубанчева. Тя е живяла около три месеца в джунглата на Амазония. Признава, че там се живее трудно заради комарите, паразитите, обривите и т.н.

Работата беше сложна и динамична. Удивително е как човек може да превърне в ежедневие абсолютно всичко. Имаме кълвачи в Борисовата градина и това е прекрасно. Те са рядък вид, но ние сме свикнали с тях. Ако човек не търси чудесата, няма да ги види, подчертава Хубанчева.

Прилепите са единствените летящи бозаници. Те изразходват много енергия, защото да летиш е отватително трудно. Те са много умни животни. Всеки вид прилеп е една съвършена машина за убиване на плячка. Обикновено това е вид насекомо.

Усещането, че правиш нещо полезно, прави мястото най-интересно, каза още Хубанчева. Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна