Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменено е ръководството на болница "Пирогов"

| обновено на 17.02.17 в 18:23
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" е сменено с решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Сменени са досегашните членове на Съвета на директорите. 
Със заповед от 16 февруари бордът е увеличен и вече се състои от петима членове, като новите в състава му са д-р Емил Доросиев, д-р Людмил Джунков, адвокат Илиян Кършев и финансистката Живка Савова. Направени са и персонални промени, като досегашният изпълнителен директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, който  незабавно е подал оставка, е освободен и на негово място е назначен проф. Асен Балтов.

 Освен от новия Съвет на директорите проф. Миланов се е оттеглил - по лични и професионални причини, и  от позицията на национален консултант по спешна медицина. 

В писмо до медиите от Министерството на здравеопазването изтъкват като главен мотив за смяната на директора на "Пирогов" лошото финансово състояние на лечебното заведение в последните години.  От 2015-а  до 2016-та  болницата е задлъжняла с около 700 хиляди лева и така  дълговете й са надхвърлили 24,5 милиона лева, се посочва в съобщението. "Пирогов" е номер едно по задлъжнялост сред всички болници, чиито едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването, пише още в документа. С назначаването на юрист и финансист в  борда на директорите на "Пирогов" служебният министър на здравеопазването се надява да бъдат подобрени финансовите показатели на лечебното заведение. Илко Семерджиев е предложил на Стоян Миланов да остане в борда на директорите, но е получил отказ. Затова е приел и оставката му. 

Предложих на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не пожела. Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки, е коментирал министърът на здравеопазването, цитиран в съобщението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!