Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа": Има проблеми в енергийния сектор, които може да доведат до криза

Снимка: архив

Конфедерацията на труда "Подкрепа“ ще постави пред премиера Огнян Герджиков въпроси, свързани с проблеми в енергетиката у нас - на предстоящата среща при министър-председателя следващата седмица. Това обяви в Плевен лидерът на синдиката Димитър Манолов:

Има проблеми в развитието на енергийния сектор, най-вече във въгледобива, най-вече в басейна на "Марица-Изток". Там от години се потискат процесите, най-вече цената на въглищата, които се произвеждат, заради които пък ниски цени комплексът не може да се издържа. От това може да настане страховита криза в държавата.

70 процента от хората на наемния труд у нас получават доходи под средната заплата, обяви лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България  Пламен Димитров. Той настоя за по-справедливо разпределение на печалбите между труда и капитала: 
Ако погледнете данните за това какви печалби реализира българският бизнес през последните години в някои сектори и ги сравните със средноевропейските, ще видите, че те далеч надхвърлят - в пъти някои от тях, средната норма на печалба, която е прилична в дадения бранш, в дадения сектор. В същото време, ако погледнем заплатите -  те са в обратна пропорция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени