Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ виждат "дъга на нестабилност" в периферията на Европа

| обновено на 17.02.17 в 18:28
Джеймс Матис
Снимка: БТА

В Мюнхен започна 53-тата Международна конференция по сигурността - най-значимият форум в света, на койт ос еобсъждат темите за стратегическо сътрудничество и предизвикателства пред мира. Една от основните теми тази година ще е бъдещето на НАТО и отношенията на САЩ с останалия свят след идването на власт на президента Доналд Тръмп.

Тази година в конференцията в Мюнхен ще участва и лично канцлерът Ангела Меркел. Тя за първи път ще има възможност за среща с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Във форума участие взима и българският президент Румен Радев. Очаква се на срещата официално да бъде отправен апел от страна на САЩ за повишаване на членския внос на страните от НАТО.

Министърът на отбраната на Съединените американски щати Джеймс Матис предупреди, че вижда дъга на нестабилност в европейската периферия и призова съюзниците от НАТО да дадат своя справедлив принос към колективната отбрана. Ние всички виждаме, че нашата общност от нации е под заплаха на няколко фронта, докато в периферията на НАТО и отвъд се изгражда дъга на нестабилност, заяви Матис в обръщението си пред годишната Международна конференция по сигурността в Мюнхен.

Германската му колежка Урсула фон дер Лайен се съгласи, че призивът е уместен, но предупреди Вашингтон да не изостря тона към северноатлантическия пакт и към ЕС. Нашите американски приятели знаят добре, че тонът относно Европа и НАТО има директно въздействие върху единството на нашия континент, коментира министърът. Тя откри конференцията с призив за отговорно американско участие в световните дела.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна