САЩ виждат "дъга на нестабилност" в периферията на Европа

| обновено на 17.02.17 в 18:28
Джеймс Матис
БТА

В Мюнхен започна 53-тата Международна конференция по сигурността - най-значимият форум в света, на койт ос еобсъждат темите за стратегическо сътрудничество и предизвикателства пред мира. Една от основните теми тази година ще е бъдещето на НАТО и отношенията на САЩ с останалия свят след идването на власт на президента Доналд Тръмп.

Тази година в конференцията в Мюнхен ще участва и лично канцлерът Ангела Меркел. Тя за първи път ще има възможност за среща с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Във форума участие взима и българският президент Румен Радев. Очаква се на срещата официално да бъде отправен апел от страна на САЩ за повишаване на членския внос на страните от НАТО.

Министърът на отбраната на Съединените американски щати Джеймс Матис предупреди, че вижда дъга на нестабилност в европейската периферия и призова съюзниците от НАТО да дадат своя справедлив принос към колективната отбрана. Ние всички виждаме, че нашата общност от нации е под заплаха на няколко фронта, докато в периферията на НАТО и отвъд се изгражда дъга на нестабилност, заяви Матис в обръщението си пред годишната Международна конференция по сигурността в Мюнхен.

Германската му колежка Урсула фон дер Лайен се съгласи, че призивът е уместен, но предупреди Вашингтон да не изостря тона към северноатлантическия пакт и към ЕС. Нашите американски приятели знаят добре, че тонът относно Европа и НАТО има директно въздействие върху единството на нашия континент, коментира министърът. Тя откри конференцията с призив за отговорно американско участие в световните дела.


print Отпечатай
Още от категорията

Меркел: Трябва да увеличим разходите си за отбрана

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия трябва да изпълни ангажимента си към НАТО да увеличи разходите за отбрана до 2 процента от БВП: Не става дума за противопоставяне на социалната сигурност и тази, свързана с отбраната. Нашите граждани имат право на сигурност в най-широкия смисъл на думата и аз няма да позволя такова противопоставане...

публикувано на 25.02.17 в 15:29

САЩ разглеждат възможността за повторно включване на Северна Корея в терористичния списък

Американското правителство разглежда възможността за повторно включване на Северна Корея в списъка на държавите, които спонсорират тероризма, съобщава японската агенция "Киодо", като цитира дипломатически източници. Причината е информацията, че покушението срещу брата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е било извършено със силно токсичното вещество "Ви..

публикувано на 25.02.17 в 15:01

Бинали Йълдъръм откри кампанията на управляващата турска партия за референдума

Турският премиер Бинали Йълдъръм откри официално кампанията на управляващата партия в подкрепа на положителния вот в референдума за промяна на политическата система. Пред поддръжници в спортна зала в Анкара Йълдъръм заяви, че промяната ще направи страната силна, което ще й даде възможност да преодолее терористичните заплахи и да подобри устойчивостта на..

публикувано на 25.02.17 в 14:13
Черна гора

Черна гора и "руската следа" в опита за преврат там

Черна гора се надява да стане пълноправен член на НАТО на срещата на Алианса в края на май. В интервю за Ройтерс министърът на външните работи на балканската страна Сърджан Дарманович каза, че е получил уверенията на Вашингтон, че това ще стане. Досега 24 от 28-те страни от НАТО са ратифицирали присъединяването на Черна гора. Остава да..

публикувано на 25.02.17 в 13:39

Украйна между "евроатлантическото разочарование" и "руската заплаха"

Боеве като тези край град Авдеевка, които взеха десетки жертви в началото на месеца, най-вероятно ще се повторят, прогнозира преподавателят по международни отношения в УНСС Бойко Вълчев : В предизборната обстановка на Запад европейските политици едва ли ще направят решителни стъпки към компромис, а Русия показа, че не е готова на..

публикувано на 25.02.17 в 12:39
Здравко Попов

Здравко Попов: Въпросът за Европа на няколко скорости не е само икономически

Започна някаква голяма мобилизация и борба за гражданите на Европа, за това какво ще подкрепят те – европеизма на бъдещето на Европа или национализмите на миналото на Европа и в този много голям процес на сблъсък между европеизъм и национализми се роди и въпросът за скоростите на Европа. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" по..

публикувано на 25.02.17 в 12:06

Илияна Йотова: Трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия

Според вицепрезидента Илияна Йотова , трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия. Пред "Нова телевизия" тя заяви: По същество тази позиция изобщо не се е променила, че тези санкции в крайна сметка не водят до резултатите, които всички очакват. България изобщо не е сама в тази си позиция - има много гласове дори в една..

публикувано на 25.02.17 в 12:02