Започва миене на улиците в София като допълнителна мярка срещу замърсения въздух в града

Започва миене на улиците в София. Кметът Йорданка Фандъкова посочи това като допълнителна мярка срещу замърсения въздух в града:

Чакахме времето да позволи. Миналата седмица два дни инцидентно михме основни булеварди, но сега вече започнахме по-усилено миенето на основни булеварди. След това постепенно ще преминем към улици с обществено значение, постепенно и към квартални улици. Това е една от двете много съществени мерки, с които общината може да инвестира и да подобри качеството на въздуха. Другата, разбира се, е подобряването на градския транспорт със строителството на метрото и подмяната на старите превозни средства.

През последните седмици имаше дни, в които въздухът в София беше замърсен до пет пъти над нормата. Вчера общината възложи на Националния институт по метеорология да разработи система за ранно предупреждаване при замърсявания.


Още от категорията

Милица Стойчева е победителка в 52-ия пореден конкурс за приза мис "Кюстендилска пролет 2018"

16-годишна възпитаничка на гимназията по икономика и мениджмънт в Кюстендил - Милица Стойчева е победителка в 52-ия пореден конкурс за приза мис "Кюстендилска пролет 2018". Изборът стана късно вечерта в събота на 4-часово шоу на централния площад "Велбъжд" пред стотици зрители, сред които и гости на града преди стартиралите вече пролетни празници..

публикувано на 18.03.18 в 13:43
Плевен

Общественото обсъждане на Общия устройствен план на Плевен премина при слаб интерес на гражданите

При слаб интерес от страна на гражданите премина общественото обсъждане на Общия устройствен план на Плевен. Това е първият проект за общината, създаден с прогнозен период до 2030 година. Общият устройствен план на община Плевен е от близо 400 страници и съдържа анализ на съществуващото положение, демографски характеристики на района. Още..

публикувано на 18.03.18 в 13:31

Журналисти от БТА засадиха 250 фиданки от вида черен бор върху терен, поразен от пожар преди години

Журналисти от Българската телеграфна агенция засадиха 250 фиданки от вида черен бор върху терен, поразен от пожар преди години във великотърновското село Арбанаси. Инициативата е част от проявите за 120-годишнината от създаването на медията. Акцията по залесяването беше подкрепена от Държавното горско стопанство "Болярка“. Генералният директор..

публикувано на 18.03.18 в 13:26

Извънредно положение в централната част на Хърватия, след като река Лика преля

Хърватия обяви извънредно положение в централната част на страната, след като река Лика преля. Няма достъп до селище с 500 души, 20 къщи вече са под вода, а други са застрашени. Наводненията в централна Хърватия са причинени от топенето на голямото количество сняг, което падна в края на февруари и началото на март, последвано от поройни дъждове през..

публикувано на 18.03.18 в 13:20

Инцидент с футболни запалянковци в района на Ябланица

МВР съобщи за инцидент с футболни запалянковци в района на Ябланица. Пътуващи с два автобуса и два автомобила фенове за днешното дерби "Левски“-ЦСКА са засекли автобус и кола с привърженици на другия отбор. Маскирани от двата автомобила започнали да трошат с бухалки стъклата на превозните средства на противниците им. Няма пострадали. По-късно в..

публикувано на 18.03.18 в 13:14

Няколко селища в Пазарджишко са без ток заради скъсани проводници от силния вятър

Пет селища в Пазарджишко са без ток заради скъсани проводници при силния вятър в събота вечер. Аварийни групи отстраняват авариите в Лесичово, Боримечково, Калугерово, Виноградец и Сестримо.  Очаква се електрозахранването на бъде възстановено в рамките на деня. На телефон 112 са получени сигнали за паднали клони, които затрудняват движението в..

публикувано на 18.03.18 в 13:00
Никола Кацарски

Първокласник от Плевен с престижна награда от Европейската космическа асоциация

Първокласникът от плевенското училище „Васил Левски“ Никола Кацарски спечели първа награда на Международния конкурс Comet competition на Европейската космическа асоциация (ESA), съобщи директорката на училището Таня Тонева. Участниците са стотици от цял свят. След Никола в класирането са деца от Индия, САЩ и Литва. Никола и сестрата..

публикувано на 18.03.18 в 12:31