Започва миене на улиците в София като допълнителна мярка срещу замърсения въздух в града

Започва миене на улиците в София. Кметът Йорданка Фандъкова посочи това като допълнителна мярка срещу замърсения въздух в града:

Чакахме времето да позволи. Миналата седмица два дни инцидентно михме основни булеварди, но сега вече започнахме по-усилено миенето на основни булеварди. След това постепенно ще преминем към улици с обществено значение, постепенно и към квартални улици. Това е една от двете много съществени мерки, с които общината може да инвестира и да подобри качеството на въздуха. Другата, разбира се, е подобряването на градския транспорт със строителството на метрото и подмяната на старите превозни средства.

През последните седмици имаше дни, в които въздухът в София беше замърсен до пет пъти над нормата. Вчера общината възложи на Националния институт по метеорология да разработи система за ранно предупреждаване при замърсявания.


Още от категорията

Във Варна беше открита "Студентска улица"

Целта на проекта е всичко полезно за студентите по време на тяхното следване да бъде разположено на централно и разпознаваемо място. Ректорът на университета професор Пламен Илиев , по чиято идея се реализира проекта, каза: На тази улица са разположени всички необходими функции за тяхното нормално обучение - банков офис, офис Студентски..

публикувано на 21.10.17 в 05:00

Планински маратон „Хайдушки пътеки“ стартира днес в Сливен

Началото ще бъде дадено в 8:00 часа от символа на града „Стария бряст.“ В него ще се включат едни от най-изявените състезатели по планинско бягане в България. Маратонът е класически 42 км., както и 21 км. за професионалисти. Отделно от професионалистите, е предвидено и трасе за граждани и представители на институциите в града. Те ще пробягат..

публикувано на 21.10.17 в 04:50
Архивна снимка на Пебло Неруда.

Експерти: Пабло Неруда не е починал от рак

Международен екип учени излезе със становище, че поетът и носител на Нобелова награда Пабло Неруда не е починал от рак. Експертите са фокусирани върху идентифицирането на патогенната бактерия, която може да е причинила кончината му. Комунистическият писател почина след военния преврат на десните в Чили през 1973 г. Според официалната версия той..

публикувано на 21.10.17 в 04:05

И Перу узакони използването на марихуана за медицински цели

Перу стана поредната страна в Латинска Америка, която узакони използването на марихуаната за медицински цели. Националният конгрес одобри с 67 гласа "за" и 5 "против" закон, позволяващ растението да се произвежда, внася и продава. Според законотворците стъпката ще спомогне за подобряването на качеството на живота на хиляди пациенти: Днес дадохме..

публикувано на 21.10.17 в 03:56

Средната възраст на потребителите в интернет пада с три години

Всяко дете между 9 и 17 години вече е в интернет, като 90 процента от тези деца ежедневно са в мрежата. Тревожните данни съобщи Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет, според когото това е благодатна почва за всякакви измами. Над 70 на сто от ненавършилите 12 години вече имат профили във Фейсбук, където голям проблем са и фалшивите..

публикувано на 21.10.17 в 03:53

Все още не е ясно къде ще бъдат загробени заразените птици от добричкото село Стефаново

Патиците в птицефермата в село Стефаново, които трябва да бъдат умъртвени, са 11 000. Все още обаче не е взето окончателно решение къде да бъдат загробени. Според кмета на село Стефаново Марин Хаджийски мястото, което Областната дирекция по безопасност на храните   е избрала, не е подходящо и има постъпила жалба: Моето становище е, че това..

публикувано на 21.10.17 в 03:47

Започна масово монтиране на водомери в град Рила

Жители на Кочериново и близките села обвиняваха "Кюстендилска вода" в липса на контрол по потреблението на питейна вода в Рила, където, според коментари, над 90% от домакинствата са без водомер. Доскоро в Рила начислявали месечните суми за вода по 5 кубика на член от семейството или в домакинство при цена малко над 1,40 лв. за кубик. От управата на..

публикувано на 21.10.17 в 01:24