Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган призова симпатизантите му да се мобилизират за референдума

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова своите привърженици да се мобилизират за предстоящия референдум за конституционните промени, които ще разширят неговите правомощия. На 16 април около 57 милиона избиратели в Турция ще участват в допитването за конституционните промени.

На многолюден митинг в град Кахраманмараш турският президент посочи още, че преминаването към президентската система на управление на страната е негов личен проект за реформи и го е замислил и работил по него още от времето, когато е бил кмет на Истанбул преди 13 години.

Ако на 16 април народът каже „да“, Турция ще премине към президентската система и след първите избори ще има първия си президент по този модел. След това парламентът ще приеме решение за връщане на смъртното наказание, заяви Ердоган.

Смъртното наказание в Турция беше отменено през 2004 г. Но след осуетения опит за държавен преврат през миналата година се заговори за неговото връщане и Ердоган обяви, че ще го одобри, ако парламентът приеме решение.

В същото време Берлин категорично предупреди Анкара, че въвеждането на смъртното наказание ще доведе до спиране на преговорите за присъединяването на страната към ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени