Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди карловци почетоха с едноминутно мълчание паметта на Васил Левски

Герджиков в Карлово
Снимка: БТА

Хиляди карловци почетоха с едноминутно мълчание паметта на Васил Левски. 

На възпоменателната церемония по повод 144 годишнина от гибелта на Апостола присъства и служебният премиер Огнян Герджиков.

Като народ сме щастливи, че имаме историческо богатство като Васил Левски. Живял само 35 години, но превърнал се в икона на народа ни. Той отдавна е светец в народната памет и шифърът на тази святост е закодиран в неговото тефтерче, подчерта в словото си министър-председателят Огнян Герджиков: 
И си мисля. Ние, дето все се кълнем според завещаното ни от Левски. Ние всинца, дето уж божем сме сме се захванали да теглим общите дела из Българско. Дали, не трябва и ние като него да вземем едно малко тефтерче и да го носим със себе си, със служебните си одежди, в служебните коли, в служебните кабинети. И там в него да отбелязваме простичко и да записваме като Дякона, кой, колко и какво е свършил на полза роду.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола. Прозвуча химнът на България, а небето над Карлово беше озарането от възпоменателни илюминации. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна