Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Ирак обяви начало на операцията за освобождаване на западната част на Мосул от ИД

Снимка: БТА / Снимка: БТА

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади обяви начало на операцията за освобождаване на западната част на Мосул от групировката "Ислямска държава": 

Обявяваме началото на нова фаза на нашата операция за освобождаването на дясната страна на град Мосул, както освободихме другите райони. Призоваваме нашите смели войници да започнат да освобождават останалата част от града и да освобождават хората от гнета и тероризма на Даеш. Основната ни мисия е да освободим хората, преди да освободим земята.

За започващата битка властите предупредиха местното население с милиони листовки, пуснати над града от военновъздушните сили. В листовките се приканват мирните жители да посрещнат иракските войски, които напредват към тях. Бойците на "Ислямска държава" пък са призовани да сложат оръжие и да се предадат. Агенция Ройтерс отбелязва, че ако Мосул бъде превзет, това ще сложи край на половината от "халифата" на дхихадистите в Ирак.

Иракските сили предприеха мащабна офанзива на 17 октомври за превземането на Мосул - последния основен бастион на джихадистите в страната. Миналия месец бе установен контрол над източната част на града след ожесточени сражения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени