Днес православната църква отбелязва Неделя Месопусна, или Месни Заговезни - последния ден, в който се яде месо преди великденските пости. Празникът е с променлива дата, винаги в неделя, осем седмици преди Великден. Месни Заговезни е първият църковен празник, свързан с настъпващата пролет. Малко преди вечеря на Месни Заговезни младите семейства посещават кръстника и родителите на булката, като им носят дарове - варена кокошка, обреден хляб и вино. На празника цялото семейство се събира на трапезата и заговява (пости) с месни продукти. Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. До Великден следват седмиците на най-дългия религиозен пост за православните християни - период на хранителни и духовни пости.