Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет на БСП одобри листите за изборите

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП одобри листите за изборите. От партията предлагат в листите да участват 56 души, които не са членове на БСП.

Професори по медицина и лекари, параолимпиец, олимпийски шампион, учители и директори на училища, дейци на науката и културата, директори на театри и актьори, предлагат БСП за листите си. Нона Йотова, актриса и певица ще бъде в 24-ти МИР в София. Бившият началник на гвардейците Боян Ставрев пък ще бъде в листата на София - област. Олимпийският шампион по стрелба  Таню Киряков ще бъде в листата от Русе.

40 процента от листите на БСП са нови хора, а ГЕРБ предлага стари лица, направи сравнението Корнелия Нинова. Листата във Варна ще бъде "подредена" служебно от пленума, обясни тя. В същото време бившият лидер на БСП Михаил Миков каза за почти празната листа във Видин, че е индивидуално решение, но се надява да бъде попълнена.

БСП ще поиска служебният кабинет да направи ревизия на емитирания по времето на втория кабинет "Борисов" дълг. Според Корнелия Нинова, от ГЕРБ са излъгали, че дългът е във фискалния резерв:

Отдавна питаме, защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 милиарда лева. Кой ще връща този дълг? Думите му, че дългът стои в резерва, също са лъжа. Затова искаме ревизия по дълга. Кога е взет, колко, при какви условия, с какви лихви, от кои банки и кои консултанти?

Според Нинова, направената от служебния кабинет ревизия е показала, че са рухнали два от митовете от управлението на ГЕРБ - магистрали и еврофондове:

Пътната мрежа не се поддържа, а обществените поръчки за строителство на магистрали са нагласени до такава степен, че само не е казано името на фирмата. Еврофондовете - спрени са парите по Програма "Наука". Отбелязан е риск за спиране на парите в Министерство на земеделието, предупредихме преди четири месеца - каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Пленумът започна с едноминутно мълчание за почит към Васил Левски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна